BiH

Mikrokreditni sektor značajan partner privredi i stanovništvu u BiH

Autor: Biznis.ba
Mikrokreditni sektor značajan partner privredi i stanovništvu u BiH

Od svog postanka pa do danas, mikrokreditni sektor je dao značajan doprinos u ekonomskom razvoju i povećanju finansijske uključenosti u BiH, o čemu govore svi dosadašnji rezultati i najvažniji pokazatelji sektora, jedan je od zaključaka konferenciije „Uloga i značaj mikrofinansiranja“ .

Predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI Elma Zukić u završnom izlaganju je navela da je u daljem razvoju ekonomije naše domovine potreban dodatni zamah u smislu razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede.

- Usljed povećanih migracija stanovništva potrebno je maksimalno raditi na otvaranju novih radnih mjesta i samozapošljavanju. Jasno je da mikrokreditni sektor u BiH itekako ima potencijal za dalji rast i razvoj. Ali, da bi se potencijal ovog sektora iskoristio u potpunosti za dobrobit građana i države BiH, neophodno je raditi na uspostavi harmonizaciji adekvatnih zakonskih okvira koji će omogućiti dalji razvoj sektora, a sve kako bi se povećala finansijska uključenost, te unaprijedili regulatorni standardi, kao i standardi zaštite korisnika finansijskih usluga - kazala je Zukić.

U okviru Konferencije upriličene su četiri panel diskusije koje u fokusu imaju različite aspekte funkcioniranja mikrofinansijskog sektora u BiH.

U okviru prvog panela pod nazivom „Regulatorni okviri – razvojne perspektive i upotreba novih tehnologija“ kojeg je vodio Samir Bajrović (MKF SUNRISE), panelisti Grzegorz Galusek , izvršni direktor Microfinance Centre (MFC), Oscar Verlinden - Advocacy Manager, European Microfinance Network (EMN), Mirzet Ribić, ekspert za mikrofinansije i Nudžejma Avdagić, direktorica sektora za pravnu podršku i licenciranje Agencije za bankarstvo FBiH predstavili su pregled regionalnih i globalnih trendova razvoja mikrofinansiranja.

„Poduzetnički impulsi“, naziv je drugog panela kojeg je vodila Azra Berilo (MKF MI - BOSPO), a u okviru kojega su učesnici panela, koji su ujedno i korisnici usluga mikrofinansijskog sektora u BiH, predstavili svoje poslovne djelatnosti.

Braco Erceg (MKD MIKROFIN) bio je voditelj panela, a Siniša Vukelić, urednik Capital.ba, Vladimir Rudić, ombudsman za bankarski sektor Republike Srpske, Lejla Smajović, ombudsmen za bankarski sistem Federacije BiH i Vanja Cico, investicijski menadžer u Finance in Motion su bili učesnici panela „Društveni efekti mikrokreditiranja i zaštita korisnika finansijskih usluga“ . U okviru tog panela predstavljeni su efekti mikrofinansiranja, uticaj mikrofinansiranja na razvoj poslovanja, unapređenje uslova života korisnika mikrokredita, zaštitu korisnika usluga mikrokreditiranja

- Kada je u pitanju uticaj mikrokreditnog finansiranja oni pokazuju da je 80 posto korisnika unaprijedilo svoje poslovanje. Zahvaljujući mikrokreditnom finansiranju 90 posto korisnika potvrdio je da im se poboljšao životni standard. Mikrokeditno finansiranje ima veliki uticaj i na zaštitu okoliša i energijsku efikasnost, s obzirom da veliki broj korisnika mikrokreditna sredstva ulaže upravo u projekte energijske efikasnosti - kazala je Cico predstavljajući Studiju uticaja rađenu prošle godine u BiH.

Digitalizacija je neminovnost u finansijskom sektoru, zaključak je završnog panela „Novi horizonti“. Tokom panela predstavljeni su novi trendovi u svijetu finansija, digitalizacije i načina na koji ona može doprinijeti finansijskoj uključenosti, te kako mikrokreditne organizacije mogu doprinijeti energijskoj efikasnosti. Voditeljica panela bila je Selma Jahić (MKF Partner), a o ovoj temi govorili su panelisti Hasan Hasić, direktor centra digitalnog bankarstva, Raiffeisen bank dd BiH, Senad Burza, prodajni savjetnik za SEE za Fintech OS i Sanjin Avdić, rukovoditelj sektora energija i okoliš – UNDP.

Digitalizacija finansijskih institucija omogućava klijentima lakši pristup finansijskim proizvodima. Uzimajući u obzir podatke koji govore da stanovništvo u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri koristi internet i društvene mreže pokazatelj je da je društvo u BiH itekako spremno za digitalizaciju finansijskih usluga.

Biznis.ba / FENA