BiH

Miloš: Gubitak Aluminija 43 miliona KM, Gadžić želio ovladati firmom

Autor: Biznis.ba
Miloš: Gubitak Aluminija 43 miliona KM, Gadžić želio ovladati firmom
Predsjednik Nadzornog odbora (NO) Aluminija Dalibor Miloš obrazložio je na današnjoj konferenciji za novinare smjenu aktuelnog direktora ove mostarske firme Maria Gadžića, umjesto kojeg je na tu poziciju kao v. d. direktora u narednih šest mjeseci imenovan Dražen Pandža.

Prema njegovim riječima, NO je već šest mjeseci nezadovoljan rezultatima i radom trenutne uprave društva na čelu s Gadžićem.

- Već više mjeseci intenzivno komuniciramo i raspravljamo kako društvo konačno stabilizirati i brod okrenuti u neke mirnije vode. Zadnjih nekoliko mjeseci smo, nažalost, utvrdili samo pogoršanje stanja i po pitanju rezultata, i odnosa unutar uprave, ali i odnosa Gadžića prema NO, kao i cjelokupnog stanja koje je rezultiralo štrajkom upozorenja - ističe Miloš.

Podsjeća da su članovi NO prije sedam dana od Pandže i predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romea Biokšića dobili mail kojim su upoznati da su njih dvojica bili u komunikaciji s Gadžićem koji im je spominjao neke nezakonite radnje.

Tim povodom u petak je održana hitna sjednica NO, za koju im je Gadžić dostavio određeni materijal o nezakonitom zapošljavanju.

- Svih sedam članova jednoglasno je odlučilo da sve materijale i saznanja o bilo kakvim nezakonitim radnjama budu hitno upućeni MUP-u u Mostaru - pojasnio je Miloš.

U posljednjih godinu dana, kako je rekao, Društvo je napravilo dodatnih 43 miliona KM gubitaka.

- Možda se može pričati da je jedan dio tih gubitaka prouzrokovan tržišnom situacijom u svijetu, ali smo prilično sigurni da upravljanje Društvom nije bilo dobro - ističe Miloš.

Naglašava kako mu nije jasno zbog čega je nakon te sjednice NO Gadžić sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je ukazivao na kriminal u Aluminiju, iako su mu članovi NO prethodno saopćili da su sve prijavili MUP-u.

- Tim postupkom, on je nanio veliku reputacijsku štetu našoj firmi. I ne samo to - uputio je preko 900 mailova svim zaposlenicima, ali i dobavljačima i kupcima. Znači, neko ko sve vrijeme govori da radi u interesu Društva u biti nas je postavio u još težu situaciju - napominje Miloš.

Predstavnik malih dioničara Aluminija Davor Ramljak navodi kako su u posljednjih godinu dana iskazivali nezadovoljstvo ponašanjem i postupanjem direktora.

- Dobivali smo informacije da je zaposlio čak i strica od 59 godina. Dovodio je ljude i stavljao ih na ključna mjesta s ciljem da ovlada ovom firmom. Mi smo se na to žalili i rekli smo mu da to ne ide tako - dodaje Ramljak.

Tvrdi da je Gadžić pokušao da ovlada i unutrašnjim službama i da se Nadzornom odboru nametne kao šef.

- Međutim, to nije išlo. Zadnjih devet mjeseci tražili smo odgovornost od njega. Dobili smo informacije da troši, prilikom svojih ručaka i večera, da našom karticom plaća sve i svašta. Na naš upit da nam dostavi troškove te kartice i zašto nije produžen ugovor s Elektroprivredom BiH i da nam dostavi svoj osobni ugovor, koji nismo vidjeli na početku, našom greškom, gospodin se obratio mailom i rekao da svim ostalim članovima NO može, ali da meni ne može i ne želi ništa dati - ističe Ramljak.

Naglašava da je zadnjih devet mjeseci predlagao da se ozbiljno sjedne i ovo završi, jer „mi smo htjeli već ranije pokrenuti proces izglasavanja nepovjerenja od strane malih dioničara“.

- Međutim, gospodin Miloš je pokušavao sve da se to popravi i nakon silnih popuštanja uvidjeli smo da nam se sva ta popuštanja odbiše od glavu. Vrijeme je bilo davno, šteta i gubici su se povećali. Sa naše strane mogu samo reći da smo zadovoljni ovim što se desilo i da nećemo dozvoliti nikome da upravlja protiv nas i naše imovine - dodaje Ramljak.

Mali dioničari, dodaje, kao suvlasnici Aluminija nikad nisu dobili pravovaljani izvještaj o njihovim dionicama.

- Zbog nepoštivanja vlasničke strukture, dešava se upravo ovo - smjena uprave. Odnos unutar Društva je narušen, odnos sa Upravom, Nadzornim odborom, Sindikatom, sve je to zasluga gospodina Gadžića i nadam se da će novi to popraviti - dodao je Ramljak.

Biznis.ba / Vijesti.ba