Općina Kupres

Ministar Hrnjić pozvao poljoprivredne proizvođače da se uključe u javnu raspravu o novčanoj podršci

Autor: Biznis.ba
Ministar Hrnjić pozvao poljoprivredne proizvođače da se uključe u javnu raspravu o novčanoj podršci
Foto: Fena

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa predsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine Lidijom Bradarom posjetio Općinu Kupres.

Ministar Hrnjić je razgovarao sa načelnikom Kupresa Zdravkom Miočem, koji je goste upoznao s aktuelnim projektima na kojima radi ova lokalna zajednica, ali i sa problemima i izazovima s kojima se susreću stanovnici ove općine.

Tokom sastanka, ministar Hrnjić je naglasio da su poljoprivredni proizvođači Kupresa povukli više od milion KM u odnosu na 2022. godinu, odnosno da su tokom 2023. godine ostvarili novčane podrške od 3,2 miliona KM dominantno za proizvodnju u sistemu krava-tele u iznosu od 1,5 miliona KM, prenosi Fena.

- Pozivam poljoprivredne proizvođače da uzmu učešće u okviru javne rasprave o Nacrtu programa novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj za 2024. godinu koja će trajati do 22. marta. Poljoprivredni proizvođači Kupresa ukazali su na probleme s kojima se susreću u svom radu i mi trebamo sistemski pristupiti njihovom rješavanju. Upravo je jedan od načina i učešće kroz javne rasprave o sredstvima koja pripadaju poljoprivrednicima - kazao je ministar Hrnjić.

Federalni ministar je tom prilikom posjetio i poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili značajnu novčanu podršku od Federalnog ministarstva u posljednje tri godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.