BiH

Ministar Košarac i ambasador Džafar o izvozu mesa iz BiH u Maleziju

Autor: Biznis.ba
Ministar Košarac i ambasador Džafar o izvozu mesa iz BiH u Maleziju
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu delegaciju Ambasade Malezije u BiH, koju je predvodio ambasador Zakri Džafar (Zakri Jaafar). Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Ministar Košarac i ambasador Džafar razgovarali su o izvozu mesa goveda iz BiH u Maleziju, budući da su veterinarski sertifikati između BiH i Malezije usaglašeni.

Na sastanku je izražena spremnost za intenziviranjem i ubrzavanjem aktivnosti u vezi sa izvozom mesa iz BiH u Maleziju, te istaknuto da bi nadležni inspektori iz Malezije mogli doputovati u BiH u narednih mjesec dana, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole.

Ministar Košarac zatražio je od Kancelarije za veterinarstvo da tokom dana putem Ambasade Malezije u BiH uputi pozivno pismo nadležnim organima u ovoj zemlji u kojem će pozvati nadležne malezijske inspektore da obiđu klaoničarske i mesoprerađivačke kapacitete u Republici Srpskoj i Federaciji BiH kako bi se omogućio izvoz mesa goveda.

''Otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda jedna je od mjera zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga ulažemo maksimalne napore da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije koronavirusa'', poručio je ministar Košarac.

Biznis.ba