BiH

Ministarstvo privrede KS objavilo listu poslovnih subjekata koji su ostvarili pravo na finansiranje plata

Autor: Biznis.ba
Ministarstvo privrede KS objavilo listu poslovnih subjekata koji su ostvarili pravo na finansiranje plata

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas listu poslovnih subjekata koji su ostvarli pravo na sredstva po javnom pozivu za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za mjesece juli, august i septembar 2021. godine, objavljen 10. novembra 2021. godine.

„Ovaj javni poziv je drugi po redu koji smo objavili u okviru programa pomoći privredi u sanaciji negativnih ekonomskih posljednica nastalih usljed pandemije koronavirusa. Na ovaj, drugi javni poziv prijavilo se ukupno 4.479 poslovnih subjekata, a 3.820 je zadovoljilo uvjete javnog poziva i ostvarilo pravo na finansiranje cijele ili dijela plaće za navedene mjesece, dok 659 poslovnih subjekata nije ispunilo jedan ili više uvjeta ovog poziva“, naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je i da je odlukom Vlade Kantona Sarajevo o iznosu dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juli, august i septembar 2021. godine propisan iznos dijela  minimalne mjesečne neto plate u iznosu od 406 KM  koji će se isplatiti poslovnim subjektima koji su ispunili uvjete iz javnog poziva po uposlenom.

„Za 3.820 poslovnih subjekata koji su ispunili uvjete iz Javnog poziva isplatit ćemo sredstva u ukupnom iznosu od 7.297.810,60 KM, od kojih je za juli 2.437.259 KM i to za 8.823 radnika, za august 2.647.932 KM i to za 9.479 radnika, te za septembar 2.212.091 KM i to za 8.120 radnika“, precizirao je ministar.

Liste poslovnih subjekata koji su ispunili i koji nisu ispunili uvjete javnog poziva dostupne su na stranici Ministarstva privrede na linku.

Napominjemo, poslovni subjekti imaju pravo prigovora u roku od osam dana od dana objave listi na stranici Ministarstva, dok će nakon pregleda pristiglih prigovora, sredstva biti uplaćena na račune poslovnih subjekata.

Biznis.ba