BiH

MMF: Iako je u opadanju, inflacija u BiH i dalje povišena

Autor: Biznis.ba
MMF: Iako je u opadanju, inflacija u BiH i dalje povišena

Nakon oporavka u 2021. godini rast u BiH usporen dok je inflacija, iako u opadanju, i dalje povišena, saopšteno je iz Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu, u Izvještaju nakon zaključenih konsultacije prema članu IV Statuta MMF-a s BiH, koji je proveden 30. avgusta ove godine.

Oni dodaju da je za popravljanje ekonomske situacije važno da dođe do većeg političkog konsenzusa, a da se kandidatski status za EU iskoristi u svrhu promovisanja neophodnih reformi.

"Antikorupcijske reforme u BiH su u zastoju, dok se percepcija javnosti o korupciji nastavlja pogoršavati u situaciji složenog političkog i pravnog sistema, djelovanja ukorijenjenih mreža pokroviteljstva i uopšteno niske odgovornosti. Slaba institucionalna rješenja i zakoni, kao i slabo provođenje mjera, smetnja su nezavisnost i efikasnost u djelovanju agencija za borbu protiv korupcije i pranja novca i olakšavaju pranje novca od imovinske koristi pribavljene korupcijom", saopštili su oni.

Dodali su da je ekonomski rast pao sa 7,4 odsto u 2021. na 3,9 odsto u 2022. godini i da se očekuje da će dalje padati do nivoa od dva odsto ove godine zbog slabije domaće i vanjske potražnje.

"Nagli porast tekuće potrošnje zbog mjera za ublažavanje krize izazvane porastom troškova života popraćen je manjim povećanjem kapitalne potrošnje. Ukupni dug države pao je ispod 30 posto BDP-a u 2022. godini takođe zbog sporijeg povlačenja sredstava i implementacije projekata. Sa rashodima koji rastu brže od prihoda, očekuje se da će fiskalni bilans preći u deficit od 1,5 posto BDP-a u 2023. godini. Potrebe za finansiranjem narasle su u 2023. godini zbog velike otplate duga", naglasili su oni.

(Biznis.ba)