BiH

MMF potvrdio Novalića: Pohvalili ekonomske rezultate u vrijeme kriza

Autor: Biznis.ba
MMF potvrdio Novalića: Pohvalili ekonomske rezultate u vrijeme kriza

Čelnici MMF-a u Washingtonu potvrdili su danas sve navode koje posljednjih par godina u javnost iznosi premijer FBiH Fadil Novalić o stanju ekonomije.

Naime, oni su tokom sastanka sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom pohvalili ekonomske trendove u našoj zemlji.

Zamjenik upravnog direktora MMF-a Bo Li je pohvalio otpornost koju je ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala tokom pandemije, kao i u vrijeme hiperinflacije izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

Upravo su činjenice koje iznose čelnici MMF-a, bile na udaru kritika u Federaciji BiH svaki put kada ih je iznosio federalni premijer Novalić.

- Uprkos krizama uzrokovanim prvo pandemijom, a onda i inflacijom koja je pogodila cijeli svijet i poskupjela sve, u mandatu aktuelne Vlade Federacije uspjeli smo ostvariti rast BDP-a od čak 11,85 milijardi KM, rekao je Novalić jučer za Fenu te dodao da Federacija danas čini 70 posto ekonomije Bosne i Hercegovine.

Osim toga na kraju protekle godine zaduženost po glavi stanovnika Federacije je 2.986 KM, a Republike Srpske 5.633 KM.

- Mi bismo željeli da svi nivo vlasti u Bosni i Hercegovini imaju dobre ekonomske rezultate, jer tako svi zajedno jačamo našu državu. Ali, trenutno je situacija takva da je Federacija glavna osovina razvoja države BiH i lokomotiva koja sve vuče naprijed. Ono što želim naglasiti je da se Federacija ne zadužuje za potrošnju, nego za kapitalne projekte, ulaganja. Zahvaljujući niskom nivou javnog duga, mi smo u poziciji da se možemo zaduživati za putnu infrastrukturu, energetske projekte, podršku zapošljavanju, podršku privredi i druge razvojne projekte, rekao je Novalić.

Biznis.ba