EU4AGRI

Modernizacija Gradske tržnice u Gračanici uz podršku EU

Autor: Biznis.ba
Modernizacija Gradske tržnice u Gračanici uz podršku EU
Foto: Biznis.ba

Ranojutarnji sati na Gradskoj tržnici u Gračanici obilježeni su užurbanošću, kada prvi kupci počinju pristizati da  kupe domaće proizvode. 

Dani na tržnici najbolje oslikavaju trud i rad lokalnih poljoprivrednika, utkan u svaki proizvod. Gradska tržnica dugi niz godina je simbol domaće trgovine, a sada zahvaljujući sredstvima Evropske unije, prostor je adaptiran i prilagođen porebama savremene trgovine.

Kroz EU4GRI projekat nastojalo se dodatno modernizovati i unaprijediti kvalitet života u Gračanici, što je rezultiralo novim, modernim izgledom gradske tržnice. Nova nadstrešnica, modernizovane elektroinstalacije i rashladne komore samo su dio izmjena koje će unaprijediti kvalitet prodaje i uslove rada za proizvođače. Također su predviđeni mobilni štandovi i prilagodbe prostora za osobe sa posebnim potrebama.

Ove promjene smanjuju troškove održavanja i potrošnje energije na tržnici, što doprinosi ekološkoj održivosti i ekonomskoj efikasnosti.

“Ova pijaca je naše blago“ ističe lokalna prodavačica i dodaje, “Zahvaljujući Evropskoj uniji, naša tržnica dobila je novo lice, ali imam osjećaj da se ojačao i duh naše zajednice“.

Standardi higijene su bitna stavka u renovaciji, te su projektom obuhvaćene i obuke za prodavce u vezi sa sanitarnim mjerama i bezbjednosti hrane, čime se osigurava da svaki prodavac posjeduje potrebne sanitarne knjižice.

Ukupna vrijednost investicije podržane kroz EU4AGRI projekat je više od 235.000 KM, od čega Evropska unija sufinansira više od 157.000 KM.

Gradska tržnica u Gračanici, nije samo mjesto trgovine, već je i simbol napretka i ekološke održivosti lokalne zajednice.

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnh mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Projekat EU4AGRI finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 20 miliona eura. Uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA). 

Više informacija o projektu EU4AGRI možete pronaći na eu4agri.ba.