BiH

Mogućnost dodatne štednje za dobrovoljnu penziju budžetskih korisnika u RS

Autor: Biznis.ba
Mogućnost dodatne štednje za dobrovoljnu penziju budžetskih korisnika u RS

Od 1. januara 2020. godine radnici čije se plaće finansiraju iz budžeta Republike Srpske imat će mogućnost štednje za dodatnu penziju.

Ta mogućnost je stvorena potpisivanjem ugovora o organizovanju penzijskog plana Vlade RS-a, kao i ugovora o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu, a koji se odnose na sve radnike čije se plate isplaćuju iz budžeta.

Entitetska Vlada će za sve koji postanu članovi Fonda uplaćivati 20 konvertibilnih maraka mjesečno. Taj iznos neće uticati na njihova postojeća primanja, a svako od njih će, ako to želi i u skladu sa mogućnostima, moći i da uveća iznos uplate na lični račun u EPF-u i tako iskoristi poreske olakšice.

-Odluka da se organizuje penzijski plan za sve zaposlene kojima se plaće isplaćuju iz budžeta Republike Srpske je korak dalje ka razvoju i promovisanju dobrovoljnog penzijskog sistema. Na ovaj način Republika Srpska, osim što prati trend ekonomski razvijenih zemalja u oblasti razvoja dobrovoljnog penzijskog sistema, pokazuje opredjeljenost za razvoj novog vida štednje - štednje za penziju - naglasio je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Dobrovoljna dodatna penzija će u dugom roku rasteretiti entitetska davanja, jer Evropski dobrovoljni penzijski fond pruža priliku građanima da preuzmu odgovornost za svoje prihode u starosti, dobrovoljno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

(FENA)