Forto-Kacir

Mogućnost otvaranja zajedničkog tehnološkog parka

Autor: Biznis.ba
Mogućnost otvaranja zajedničkog tehnološkog parka
Foto: Biznis.ba

U okviru Sarajevo biznis foruma, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao je bilateralni sastanak sa ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacirom. 

Na sastanku je razgovarano o saradnji u oblasti razvoja digitalne tehnologije, a razmotrena je i mogućnost otvaranja zajedničkog tehnološkog  parka.

Također je istaknuta spremnost turske strane da podijeli svoja iskustva u oblasti e-uprave i sajber sigurnosti te bude partner Bosni i Hercegovini u procesu digitalne transformacije.

Na inicijativu ministra Forte, sutrašnje teme na Sarajevo biznis foruma bit će modeli ulaganja u željezničku infrastrukturu i digitalna transformacija.

Ovo je prilika da se razgovara o najboljim praksama čija primjena bi omogućila da Bosna i Hercegovina "uhvati voz” za regionom i Evropskom unijom koje su već daleko ispred nas kada je riječ o ulaganju u željezničku infrastrukturu i proces digitalne transformacije društva. Riječ je o projektima koji zahtijevaju ozbiljna finansijska sredstva, ali i o dugoročno najisplativijim i prvorazrednim razvojnim projektima koji su okosnica budućeg ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.