BiH

Mostar pun turista uoči skokova sa Starog mosta

Autor: Biznis.ba

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru, 457. po redu, održat će se danas s početkom u 16 sati, a očekuju se skakači iz cijele regije koji dugi niz godina prate mostarske skokove.

Uoči skokova grad na Neretvi je pun turista. Turistička sezona u Mostaru ove godine inače pokazuje odlične rezultate.

Gosti pristižu iz svih krajeva svijeta, a ova sezona mogla nadmašiti sve prethodne, čemu svjedoče već rekordne brojke posjeta.

Od grupnih do pojedinačnih posjeta, Mostar je od maja preplavljen brojnim turistima.

Grad na Neretvi karakterizira gradski turizam koji je obilježen relativno kratkim boravkom u gradu pa tako turisti u Mostaru ostvare u prosjeku do 2,5 noćenja.

Jednodnevni posjetitelji se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati (91%), a u prosjeku nešto kraće od 5 sati. Oni u Mostaru u prosjeku potroše cca 27 eura, od toga najviše na kupovinu 16 eura, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 11 eura.

Za razliku od njih, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru, u prosjeku troše 78 eura po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (58% ili prosječno dnevno 46 eura ), a znatni su i izdatci za kupnju te ugostiteljske usluge izvan smještaja (po 17 posto, ili 13 eura za pojedinačnu vrstu izdataka).

(Biznis.ba)