BiH

Može li pad lire utjecati na BiH?

Autor: Biznis.ba
Može li pad lire utjecati na BiH?

Strmoglavi pad ekonomije u Turskoj, prije svega tamošnje valute lire, već se počeo odražavati na Evropu. A konačne posljedice slabljenja ekonomije Turske još niko ne može precizno prognozirati.

Pad turske valute krenuo je nakon što su SAD uvele sankcije i dodatno oporezivanje ovoj zemlji. Tako je lira od petka pala za čak 14 posto i sada je potrebno 6,9 lira za jedan dolar. Ova vijest već je dovela do slabljenje evropskog bankarskog sektora. Kako su jučer javile berze, vrijednost evropskog bankarskog sektora umanjena je za 1,2 posto i pala je na najnižu vrijednost u posljednjih šest mjeseci.

Banke BBVA, „UniCredit“ i „BNP Pariba“, koje su prisutne na turskom tržištu, oslabile su za 0,9 do 2,6 posto.

Koliko će se to odraziti na bh. bankarski sektor, za sada nije poznato. Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić kazao je za „Avaz“ da oni prate sve promjene na tržištu. Kako kaže, za sada se ne očekuju znatni gubici.

- Dugoročno, posljedice produžene krize mogu se indirektno odraziti na potencijale privredne saradnje, a što može imati i negativne efekte na kvalitet dijela kreditne aktive banaka. Agencija za bankarstvo FBiH kontinuirano nadzire rad banaka i spremna je poduzeti sve potrebne mjere u svrhu održavanja stabilnosti sistema - naveo je Mahmuzić.

„Politico“: Kriva Erdoanova „talačka diplomatija“

Padom turske ekonomije bave se svi svjetski mediji. Ugledni američki magazin „Politico“ navodi da je Erdoan za sve okrivio „ekonomski rat svjetskih sila protiv Turske“, ali da u takvu priču ne vjeruje narod.

- Globalna finansijska kriza 2008. osigurala je novim industrijskim državama poput Turske pristup jeftinom kapitalu, pa su privatne turske kompanije podigle strane kredite u vrijednosti od 340 milijardi dolara. Sada su im američke federalne rezerve ograničile priliv jeftinog novca, pa sve industrijske države, uključujući i Tursku, imaju problem servisiranja dugova u stranoj valuti. U međuvremenu je Ankara uhapsila više od 50 zapadnih državljana i zaposlenih iz spornih političkih razloga, a sve u okviru Erdoanove kontraproduktivne politike "talačke diplomatije", koja ima za cilj iznuditi ustupke od turskih saveznika na Zapadu – navodi „Politico“ u svojoj analizi.

Biznis.ba / Avaz