basnoslovne cijene

Na banjalučkoj 'Tržnici' povrće skupo i više od 100 posto

Autor: Biznis.ba
Na banjalučkoj 'Tržnici' povrće skupo i više od 100 posto
Foto: Ilustracija

Cijene povrća na banjalučkoj “Tržnici” znatno su veće u odnosu na prije mjesec dana, a neki proizvodi, poput paradajza, skuplji su za čak više od 100 posto.

Mušterije na gradskoj pijaci danas razgledaju cijene povrća zbog zimnice koju planiraju da spremaju. Iznenađeno komentarišu kako je sve poskupjelo u samo nekoliko dana.

Omiljena zimnica u banjalučkoj regiji je ajvar za koji treba paprika i patlidžan, a njihova cijena po kilogramu je 4-5 KM, odnosno dvije KM.

- Za 20 tegli ajvara treba oko 180 KM, samo za povrće. To je baš mnogo. Mislim da je jeftinije kada se kupi u prodavnici, ali pravićemo sve dok budemo mogli i imali para jer znamo šta stavljamo u tegle - kaže jedna penzionerka.

Ona dodaje da će ovih dana napraviti i nekoliko tegli pekmeza od šljiva koje su ove godine rodile u potkozarskom kraju i kvalitetne su. Kilogram plavih šljiva je oko 2-2,50 KM.

Na tržnici se traže i krastavci kornišoni za zimnicu, a kilogram košta 4 marke.

Sezonsko povrće je na kraju, pa paradajz koji je krajem jula koštao oko 1,50 - 2 KM, sada iznosi najjafetinije 3,5 KM. Cijena "volovskog srca" je 5 KM.

Krompir košta 2 - 2,50 KM, a prepodavci na pijaci kažu da je ovo godine kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu i jefitiniji.

Osim šljiva, od sezonskog voća na pijacu je stiglo hercegovačko grožđe koje košta 5 maraka.

Domaća jaja niko ne prodaje, inudustrijska koštaju 0,40 KM po komadu.