BiH

Na biznis forumu bh. dijaspore najavljene investicije i pokretanje proizvodnje u BiH

Autor: Biznis.ba
Na biznis forumu bh. dijaspore najavljene investicije i pokretanje proizvodnje u BiH

Na sedmom po redu biznis forumu bh. dijaspore koji je održan početkom mjeseca aprila najavljene su investicije i pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, između ostalog i direktora firme Bosnia Partnership Investment (BPI), dr. Samira Vildića, koji je u razgovoru otkrio planove za buduća ulaganja.

Početkom aprila održan je prvi Biznis Forum organizovan za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. poduzetnika, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija.

Online Biznis Forum je organizovan u sklopu projekata „Dijaspora za razvoj“ (D4D), koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i partnerskim općinama. Nakon mnogobrojnih b2b sastanaka, najavljene su i nove zajedničke investicije između bh. dijaspore i bh. poduzetnika.

Jedna od novih investicija je pokretanje novih fabrika u BiH o čemu smo razgovarali sa direktorom firme Bosnia Partnership Investment (BPI), Dr. Samirom Vildićem.

Dr. Samir Vildić je poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju BiH. Dr.Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bh. dijaspore ili stranih državljana.

"Ogromni potencijali za investiranje u BiH, ali i poznanstva koja su ključna za razvoj poslovanja, bili su osnovni motiv mog nastavka poslovanja u BiH. Prije četiri godine sam se vratio sa velikom željom i htijenjem da budem inicijator ideje za ulaganje i pokretanje biznisa kod investitora i poslovnih saradnika", rekao je Vildić.

Dr. Samir Vildić, direktor kompanije BPI, kao predstavnik bh. dijaspore, zajedno sa partnerima iz dijaspore, otvorio je još jednu firmu u našoj zemlji pod nazivom TIC (Tuzla International Company) koja djeluje u nekoliko segmenata. Najznačajniji aspekt poslovanja TIC-a je poslovni konsalting za firme iz bh. dijaspore koje žele da investiraju u BiH.

Na pitanje da li strani investitori ili investitori iz bh. dijaspore imaju veći interes za ulaganje, Samir odgovara:

"Na početku smo sarađivali pretežno sa investitorima iz Turske, ali u posljednje vrijeme sve je veći interes naših privrednika iz dijaspore koji žele da investiraju u BiH. Najčešće investicije se odnose na metalski sektor, ali veliki potencijal i interes vlada i za druge sektore, gdje ističem prehrambeni sektor, posebno poljoprivredu i stočarstvo.Ono što je značajno da se istakne je da smo privukli investitore koji su uložili u pokretanje proizvodnje u BiH."

Kako kaže Vildić u toku ove godine je planirano pokretanje proizvodnje u BiH za preko 200 proizvoda koji će se plasirati u 8 država u regionu. "Pored pokretanja proizvodnje za firmu Wieberr u planu je proizvodnja solarnih panela za MIR-Solar“, istakao je direktor BPI kompanije.

Bh. dijaspori je potrebna podrška i od strane institucija koje su prva adresa za pitanja u vezi sa investicijama i mogućnostima poslovanja u BiH. Vildić naglašava kako je neophodno aktivno uključiti dijasporu u komunikaciju, te kako su upravo forumi i b2b sastanci pogodan način za networking, a kasnije i sklapanje poslova između domaćih privrednika i privrednika iz bh. dijaspore.

"Online Biznis Forumi, b2b poslovni susreti, te slične inicijative u organizaciji projekta 'Dijaspora za razvoj' su odličan metod za umrežavanje, razvijanje novih poslovnih ideja, te razmjenu znanja i iskustava. Vrlo je važno da se bh.dijaspora aktivira i direktno uključi u sve inicijative i projekte koji su vezani za njen angažman i djelovanje u Bosni i Hercegovini. Pokušavamo ljudima iz dijaspore da probudimo svijest da se u BiH može pokrenuti proizvodnja i posao.“, ističe na kraju razgovora Vildić.

Sljedeći Online Biznis Forum i b2b sastanci sa bh. dijasporom na temu "Potencijali i perspektive investiranja u poljoprivredu i proizvodnju hrane u BiH" najavljeni su za 19. maj 2021. godine sa početkom u 10h, prenosi Klix.

Cilj je da se predstave potencijali za ulaganje bh. dijaspore u poljoprivredni sektor i proizvodnju hrane, prezentiraju uspješne priče dosadašnjih investitora, te da se kroz individualne b2b sastanke podrže bh. poduzetnici i predstavnici bh. dijaspore u kreiranju novih partnerstava.

Biznis.ba