Porijeklom iz Egipta

Na GP kod Šamca zabranjen uvoz 27 tona merkantilnog krompira

Autor: Biznis.ba
Na GP kod Šamca zabranjen uvoz 27 tona merkantilnog krompira
Krompir / Ilustracija

Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu (GP) Domaljevac – Šamac je dana 13.2.2024. godine, zbog neispunjavanja uslova za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 27 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta.

Naime, u postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na GP Domaljevac - Šamac, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama. Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost gomolja krompira štetnim organizmom alstonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II., što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja („Službeni glasnik BiH“ broj 23/03), zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 27.000,00 kg je zabranjen, a sadržaj pošiljke će biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima („Službeni glasnik BiH“, broj: 59/11).