BiH

Na osnovu takse na gorivo u FBiH naplaćeno 40 miliona KM, a rezerve naftnih derivata prazne

Autor: Biznis.ba
Na osnovu takse na gorivo u FBiH naplaćeno 40 miliona KM, a rezerve naftnih derivata prazne
Prošlo je skoro četiri godine otkako je zakon stupio na snagu, a skladišni kapaciteti kojima raspolaže Operator - Terminali Federacije su prazni. Posljednji obračun kazuje da je po tom osnovu prikupljeno 40.300.000 KM.

U Operatoru - Terminali Federacije (OTF) su ranije za Klix.ba kazali da navedeni iznos od prikupljenih sredstava za kupovinu naftnih derivata neće biti dovoljan za popunu obnovljenih ili saniranih skladišnih kapaciteta, budući da je za taj kapacitet neophodno blizu 220 miliona KM.

U OTF-u su nezadovoljni visinom takse po litru naftnih derivata pa napominju da su trenutna sredstva nedostatna za obnovu terminala u kratkom vremenskom razdoblju.

"Prema sadašnjem načinu finansiranja za obnovu svih kapaciteta i nabavku zadanih količina derivata bi trebalo blizu 30 godina. Upućen je prijedlog izmjene i dopune Zakona o naftnim derivatima koji je utemeljen na dosadašnjem iskustvu u primjeni zakona, a naročito na uočenim poteškoćama i nelogičnostima u radu Operatora uzrokovanih tim propisima", kazali su nam u Upravi OTF-a.

Napomenuli su nam, a s tim se slaže i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, da bi usvajanje predloženog zakona bilo od dugoročnog strateškog interesa, kako za Federaciju tako i za Operatora.

Biznis.ba / Klix.ba