u gradačcu

Na Sajmu šljive o poticajnim mjerama u poljoprivredi, osiguranju usjeva i plodova

Autor: Biznis.ba
Na Sajmu šljive o poticajnim mjerama u poljoprivredi, osiguranju usjeva i plodova
Foto: Fena

Poljoprivreda je strateška grana privrednog razvoja u Bosni Hercegovini. Nažalost, brojni su rizici koji prate farmere u nastojanjima da pokrenu i održe proizvodnju, istaknuto je na 51. Sajmu šljive u Gradačcu tokom naučno-stručnih predavanja posvećenih osiguranju usjeva i plodova od rizika gubitka prihoda.

O toj temi govorila je profesorica Jagoda Nedić. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2021 do 2027. godine značajno mjesto posvetilo je poticajnim mjerama za poljoprivredne proizvođače, među kojima je i sufinansiranje polise osiguranja od šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi se održao poljoprivredni sektor i osigurala nova radna mjesta Strategijom su predviđene poticajne mjere za mlade farmere, prenosi Fena.

- Željeli smo se približiti mladim ljudima, onima koji pokreću proizvodnju ili su naslijedili poljoprivredna gazdinstva od roditelja i za njih su predviđene značajne potpore - rekao je Pero Janjić, savjetnik u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumartstva.

Veoma zanimljivo i praktično predavanje o proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru imali su prof.dr. Omer Kurtović i prof.dr. Marko Ivanković, saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive”.