BiH

Na sajmu u Stocu više od 120 izlagača iz BiH, RH, Crne Gore, Srbije i Slovenije

Autor: Biznis.ba
Na sajmu u Stocu više od 120 izlagača iz BiH, RH, Crne Gore, Srbije i Slovenije

U Stocu je u petak svečano otvoren 11. sajam 'Hercegovački plodovi Mediterana' koji je okupio više od 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture - šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković zahvalio je svim izlagačima koji sa svojim proizvodima godinama dolaze u Stolac početkom listopada.

Prisjetio se samih početaka i zahvalio svima koji podupiru sajam.

Posebno je istaknuo organizatore koji, kako kaže, nisu iste nacije ni vjere, a zajednički rade na dobrobit svih ljudi iz Stoca i regije i time predstavljaju jedan od svijetlih primjera u ovim turbulentnim vremenima.

Sajam je svečano otvorio Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanske županije.

- Prije godinu dana osigurali smo i prve poticaje za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju u iznosu od oko 900 000 maraka da potaknemo podizanje nasada masline i drugih nasada kako bi doprinijeli ostanku našega naroda u ruralnim područjima i poboljšali razvitak poljoprivrede, koji je od značaja i za druge segmente našeg gospodarstva i za turizam i zaštitu okoliša - kazao je Herceg te dodao kako potpora i zaštita Vlade neće izostati ni u budućnosti.

Ustvrdio je kako Vlada želi stvoriti okvir u kojem će trud, svih onih koji se bave poljoprivredom, rezultirati boljim uvjetima za život kako njih samih tako i svih građana HNŽ-a.

- Za ostvarivanje tog cilja svi moramo uložiti dodatne napore i razvijati i njegovati kulturu poštivanja prirodnog izvora. Potrebno nam je, dakle, zajedništvo i zajednički rad – naglasio je premijer Herceg.

Nakon svečanog dijela uslijedio je obilazak sajma i razgovor s izlagačima.

Sajam je prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave neki od mnogobrojnih kvalitetnih prerađevina i plodova, ali i da se vikend provede u gradu muzeju.

Na sajmu je također zastupljen i nastavno edukacijski segment pa su tako i ove godine planirane stručne radionice vrhunskih predavača.

Na temu "Tehnologija podizanja plantažnih nasada maslina" izlagati će profesor Ahmed Džubur s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Profesorica Adrijana Filipović s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, govorit će na temu ''Primjena makro i mikro gnojiva kod uzgoja maslina", dok će o temi "Maslinina muha - sve veći problem u hercegovačkim maslinicima" govoriti profesor Ivan Ostojić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Likovnu koloniju po prvi put ove godine održat će mladi akademski slikar Srećko Babić iz Stoca, dok će večer završiti koncertom Slavonskih Lola.

Za vrijeme sajma po Stocu će prometovati i turistički vlakić pa će se svi posjetitelji moći provozati i upoznati Stolac.

Sajam će svečano biti zatvoren u subotu dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.

Biznis.ba / FENA