BiH

Na tržištu poštanskih usluga u BiH potreban veći nadzor kurirskih usluga

Autor: Biznis.ba
Na tržištu poštanskih usluga u BiH potreban veći nadzor kurirskih usluga

Agencija za poštanski promet BiH pokrenula je postupak izdavanja prekršajnih prijava za privredne subjekte koji krše odredbe licence i koji je ne posjeduju, a obavljaju poštanske usluge. Na internetu se mogu naći brojni troškovi dostave od četiri ili pet KM, a po Zakonu o poštama BiH određena je minimalna tarifa za kurirsku uslugu koja iznosi 9,01 KM.

Izjavila je to predsjedavajuća Vijeća Agencije za poštanski promet BiH Amira Poljak nakon okruglog stola na kojem su predstavnici javnih i privatnih poštanskih operatera razmatrali stanje i perspektive tržišta poštanskih usluga u BiH.

Kako je rečeno, jedan od ključnih problema na tržištu je postojanje firmi koje obavljaju kurirske usluge, a nemaju izdatu licencu od Agencije.

Trenutno u BiH 14 firmi, davaoca kurirskih usluga posjeduje licencu i obavlja legalno ovu djelatnost.

- Pravo je svakog građanina da izabere način na koji će mu nešto biti dostavljeno, ali dostavu poštanskih pošiljaka mogu da rade samo ovlašteni privredni subjekti, a to su javni poštanski operateri i kurirske firme koje imaju licencu – kazala je Poljak.

Izvršni direktor za poštansku tehnologiju Hrvatske pošte Mostar Ljubo Vujica potvrdio je da je zbog velikog broja problema na tržištu poštanskih usluga trenutno u izradi novi zakon o poštama BiH, na osnovu kojeg će se znati kakav servis poštanske usluge država želi dati građanima.

- U pogledu kurirskih usluga, problem se stvorio jer su privatne kurirske tvrtke ušle u tržište po postojećem Zakonu, a sada zahtijevaju izmjene. Dakle, nisu bile spremne raditi po važećem Zakonu, jer smatraju da su zakonska ograničenja rezerviranog područja previsoka. Ona će biti niža onog trenutka kada se u Zakonu promjene odredišta i definiraju drugačiji kriteriji – istakao je Vujica.

Navedeni problemi, kako kaže predsjednik Udruženja privatnih poštanskih operatera Ermin Alamerović, mogu se riješiti pojačanim inspekcijskim nadzorima.

- Problem se ne veže samo za poštu i poštansku regulativu, već i za direktne i indikretne poreze koji se ne uplaćuju zahvaljujući nepoštovanju Zakona o poštama BiH – dodao je Alamerović.

Učesnici okruglog stola poručili su da je osim novog zakona, potrebno donijeti i strategiju razvoja poštanskih usluga u BiH.

Biznis.ba  / FENA