BiH

Na webu CBBiH stranica za unaprijeđenu diseminaciju statističkih podataka o BiH

Autor: Biznis.ba
Na webu CBBiH stranica za unaprijeđenu diseminaciju statističkih podataka o BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) na svojoj web stranici je uspostavila NSDP stranicu (National Summary Data Page) za unaprijeđenu diseminaciju statističkih podataka o BiH.

CBBiH, Agencija za statistiku BiH i druge institucije su protekla dva mjeseca zajednički radili na pripremanju stranice, koja će ubuduće biti korištena za redovno publikovanje podatka, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Publikovanje putem standardizovane NSDP stranice omogućit će domaćim i stranim korisnicima, uključujući investitore i rejting agencije, lakši i unaprijeđeni pristup makroekonomskim podacima. Uz poštivanje Kalendara objavljivanja, korisnicima će istovremeno donijeti pravovremen pristup i povećanu transparentnost.

NSDP je standardizovana stranica objavljivanja podataka u okviru međunarodne inicijative za unaprijeđeni Opšti sistem za diseminaciju podataka (Enhanced General Data Dissemination System), koji se provodi od 2015. godine, a Bosna i Hercegovina je spadala u mali broj zemalja u Evropi koje nisu posjedovale ovu stranicu.

Sličnu stranicu posjeduju sve druge zemlje, a cilj je da se na jednom mjestu daju linkovi na sve ključne makroekonmske i društvene statistike. Dodatna vrijednost je mogućnost preuzimanja podataka u posebnom SDMX formatu, koji omogućava direktno učitavanje podataka u kompjuterske sisteme te se uz podatke takođe daje pristup i odgovarajućim metapodacima (pojašnjenje o podacima).

Tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravila je krajem aprila 2018. godine u BiH te je domaćim institucijama pružila potrebnu obuku i pomogla da budu napravljene potrebne tehničke pripreme i izvršena konverzija podataka.

Biznis.ba / FENA