Vijeće ministara BiH

Na zahtjev Forte podržan pristup programu "Digitalna Evropa"

Autor: Biznis.ba
Na zahtjev Forte podržan pristup programu "Digitalna Evropa"
Foto: Fena

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Edina Forte, državnog ministra komunikacija i saobraćaja, podržalo pristupanje Bosne i Hercegovine programu 'Digitalna Evropa'.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije članica programa Digitalna Evropa kroz koji je Evropska komisija osigurala fond od 762,7 miliona eura.

Cilj ovog programa je ojačati tehnološku suverenost Evrope i staviti digitalna rješenja na tržište u korist građana, javnih uprava i preduzeća te doprinijeti ciljevima Evropskog zelenog plana, prenosi Fena. 

Forto je izrazio nadu da će Sporazum o pristupanju programu Digitalna Evropa uskoro dobiti podršku Predsjedništva BiH kako bi se pristupilo njegovom potpisivanju.

- Iz Evropske komisije je iskazana spremnost da se odmah nakon potpisivanja Sporazuma omogući svima iz Bosne i Hercegovine da apliciraju za sredstva programa Digitalna Evropa, što je značajna podrška procesu digitalne transformacije u interesu naših građana i sustizanju evropskih standarda u ovoj oblasti - poručio je ministar Forto, saopćeno je iz resornog ministarstva.