BiH

Najavljen početak pregovora o izgradnji dvije hidroelektrane u Ilijašu

Autor: Biznis.ba
Najavljen početak pregovora o izgradnji dvije hidroelektrane u Ilijašu

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s privrednim društvom "Sarajevo International" d.o.o. Sarajevo u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane "Podlugovi" i "Ljubinići" na području općine Ilijaš.

Ministar privrede KS Haris Bašić je kazao da je ukupna vrijednost izgradnje ove dvije male hidroelektrane 30 miliona KM.

- Zadovoljstvo mi je što smo prvi put u Kantonu Sarajevu došli do ove posljednje faze u postupku dodjele koncesije nakon svih provedenih procedura i proglašenja javnog interesa da pregovaramo o velikim investicijama u hidroenergetske projekte u KS. Vjerujem da ćemo pregovore završiti pozitivno, na zadovoljstvo prije svega Kantona i lokalne zajednice, ali i investitora - dodao je Bašić.

Rok za pregovore je šezdeset dana, nakon čega će Ministarstvo izvijestiti Vladu o rezultatima provedenog postupka.

Vlada je ranije, na sjednici održanoj 27. juna ove godine, na osnovu Zakona o koncesijama, te samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija privrednog društva "Sarajevo International" d.o.o. i provedenog postupka, donijela odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane. U skladu s odlukama o postojanju javnog interesa, postupci dodjele koncesije provode se putem pregovora s privrednim društvom.

Prema idejnim rješenjima, obje hidroelektrane projektovane su na rijeci Bosni. Kod hidroelektrane "Podlugovi" projektovana instalisana snaga je 3,82 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,15 GWh, a kod hidroelektrane "Ljubinići" projektovana instalisana snaga je 4,26 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,75 GWh.

Koncesioni periodi su određeni u trajanju od po 30 godina, saopćeno je iz Press službe KS.

Biznis.ba / FENA