BiH

Najavljeno održavanje foruma 'Inicijativa uspješnih aerodroma u regionu'

Autor: Biznis.ba
Najavljeno održavanje foruma 'Inicijativa uspješnih aerodroma u regionu'

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić bio je domaćin susreta sa generalnim direktorom Aerodroma "Nikola Tesla" Sašom Vlaisavljevićem, direktorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo Arminom Kajmakovićem i generalnim direktorom Zračne luke Dubrovnik Franom Luetićem.

Razgovarano je o međusobnoj saradnji, a nakon sastanka je najavljeno održavanje foruma "Inicijativa uspješnih aerodroma u regionu“, okvirno u martu naredne godine u Beogradu.

- Želimo da dodatno povežemo naše zemlje da vidimo na koji način možemo da privučemo aviokompanije da lete među našim zemljama. Stalne teme su naravno, usavršavanje naših zaposlenih kao i investicije. Naši aerodromi su najuspješniji u regionu sa dvocifrenom stopom rasta što je za privredu naših zemalja izuzetno bitno. Nadam se da ćemo na forumu koji planiramo imati i predstavnike ostalih aerodroma iz regiona jer 90 posto njih bilježi visoke stope rasta - kazao je Orlandić.

Vlaisavljević je istaknuo da se radi o kompanijama koje u regionu bilježe najbolje rezultate po broju putnika i po ostalim parametrima - u finansijskom pre svega ali u broju aviooperacija.

- Imamo trenutno svi najbolje rezultate. Imamo mnogo zajedničkih tema. Ja sam delegirao temu koncesije jer je beogradski aerodrom u završnoj fazi koncesije koja je vrlo uspješna. Takođe, delegirali smo i druge važne teme-usavršavanje zaposlenih, teme bezbjednosti jer je bezbjednost u vazduhoplovstvu najznačajnija grana i na prvom je mjestu. Dakle izuzetno uspješan sastanak, izuzetna inicijativa i nastavljamo dalje i u većoj mjeri - kazao je Vlaisavljević.

Kajmaković smatra da se radi o dobroj i pozitivnoj 'regionalnoj priči', te da je poziv za sve iz regiona otvoren.

- Pored aspekta naše dugogodišnje saradnje koja je i do sada bila jako dobra, otvara se sada novi prostor za multilateralnu priču, da delegiramo sve teme koje su nam važne, kao što su sigurnost i bezbjednost aerodromskih operacija, realizacija investicija, otvaranje novih linija, upravljanje ljudskim resursima, što su bile samo neke od tema o kojima smo razgovarali na sastanku - ističe Kajmaković.

Luetić je iskazao spremnost za razmjenu iskustva u zajedničkom interesu.

- Hrvatska je dio Evropske unije i možemo mnogo pomoći okolnim državama jer posljednih nekoliko godina imamo izuzetne investicije i modernizovali smo Aerodrom Dubrovnik i izgradili novi terminal, najviše oslanjajući se na novac iz evropskih fondova. Nadam se da će i države iz regiona uspjeti isto, da ne bi zaostajali za razvijenim dijelom Evrope. Važan smo dio privrede naših zemalja i svijetla smo ekonomska tačka - kazao je Luetić.

Orlandić, Vlaisavljević, Luetić i Kajmaković su posebno naglasili značaj koji aerodromi imaju za privredu zemalja i dobrobit koje sve države regiona imaju od njihovih dobrih poslovnih uspjeha.

Istakli su da su investicije i modernizacija kao i stalna unapređenja presudni da bi se značajni rezultati nastavili i u budućnosti, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Biznis.ba / FENA