BiH

Najjeftiniji smještaj u Banjaluci i Zenici, najskuplji u Mostaru

Autor: Biznis.ba
Najjeftiniji smještaj u Banjaluci i Zenici, najskuplji u Mostaru

Turisti koji dolaze u BiH trebalo bi da znaju da, prema podacima objavljenim na sajtu "AirDNA", koji prati iznajmljivanje stanova u međunarodnoj ponudi, najjeftiniji stan na dan mogu pronaći u Zenici i Banjaluci, a najskuplji u Mostaru.

Na ovom sajtu navodi se da je prosječna cijena stana na dan u Zenici i Banjaluci oko 50 KM, u Tuzli oko 60 KM, u Sarajevu oko 65 KM, a u Mostaru se za jednu noć mora izdvojiti čak 70 KM.

Poređenja radi, stan na dan u Beogradu može se pronaći već za 66 KM, dok stan u Zagrebu treba platiti oko 90 KM.

Stan u Ljubljani može se naći za oko 130 KM, a u Podgorici već za 56 KM.

Prosječan prihod vlasnika takvih stanova od iznajmljivanja mjesečno u Sarajevu iznosi oko 680 KM, u Banjaluci oko 530 KM, Tuzli oko 520 KM, Zenici oko 670 KM, a u Mostaru 730 KM.

Koliko je isplativo baviti se izdavanjem stana na dan u BiH rekao nam je Dejan Pavić iz Banjaluke, koji izdaje nekoliko stanova.

"Ovaj posao nije loš, ali za ljude koji se baš time bave. Da biste od izdavanja stana na dan mogli da živite, morate imati dva do tri stana", rekao je Pavić.

Dodaje da je u zadnjih devet mjeseci sve veći broj neregistrovanih izdavača, što je spustilo cijenu stanova.

Na sajtu "AirDNA" navodi se da su vlasnici stanova u Sarajevu najveći prihod imali u avgustu, kada su mjesečno zarađivali oko 1.000 KM, a najniži u januaru, oko 260 KM.

U Zenici su na mjesečnom nivou najviše zaradili u januaru, oko 1.170 KM, a najmanje u oktobru prošle godine, oko 230 KM.

U Tuzli je prosječan mjesečni prihod najniži bio u decembru prošle godine, oko 250 KM, a najviši u avgustu ove godine, oko 660 KM.

Banjaluka je najveći mjesečni prihod ostvarila u julu, oko 660 KM, a najniži u januaru, oko 240 KM.

U Mostaru su vlasnici ovih stanova mjesečno najmanje zaradili u decembru prošle godine, oko 280 KM, a najviše u avgustu, oko 1.120 KM.

Prema broju dana kada je stan iznajmljen u odnosu na broj dana koliko je na tržištu, prosjek za Sarajevo je 46 odsto, Mostar 41 odsto, Banjaluku 37 odsto, Tuzlu 36 odsto i Zenicu 52 odsto.

Kristijan Hržina, turista iz Zagreba, kaže da je iznajmljivanje stana na dan u BiH isplativije od hotela, jer je jeftinije, a ujedno osoba koja ga iznajmi ima komfor vlastitog stana.

"Često iznajmim stan na dan u Banjaluci jer su domaćini uglavnom ljubazni i učine da se osjećaš kao doma, a cijena stana na dan u BiH je slična cijeni hostela u nekim evropskim gradovima. U stanu imaš privatnost, a još jedan plus je kuhinja u kojoj možeš kuhati i manje trošiti na hranu u restoranima", rekao je ovaj Zagrepčanin.

Sajt "AirDNA", koji je osnovan u Kaliforniji, analizira podatke o dosadašnjih 4,2 miliona iznajmljivanja i 90 miliona rezervacija u 20.000 mjesta širom svijeta.

Biznis.ba / NN