BiH

Nakon najave kontrole, ugostitelji prijavili za 12 miliona KM veći promet

Autor: Biznis.ba
Nakon najave kontrole, ugostitelji prijavili za 12 miliona KM veći promet
Iz Uprave za inirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine danas je potvrđeno da su PDV obveznici, koji se bave ugostiteljstvom, prijavili u martu i aprilu ove godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle godine.

U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a. U istom  periodu 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sistem PDV-a.

-To su prvi rezultati kontrola koje je početkom aprila ove godine najavila i još uvijek provodi Uprava za indirektno oporezivanje – naglašava se u saopćenju.

Nakon sto je UIO početkom aprila 2019. godine pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sistemu PDV-a da izvrše kontrolu svojih ranije predanih PDV prijava i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018.. U izmijenjenim PDV prijavama ugostitelji su uglavnom povećavali iznos svoje obaveze za uplatu PDV-a.

Najava pojačnih kontrola ugostitetlja rezultirala je značajno većim prijavljenim prometom koji su obveznici sami iskazali u PDV prijavi za mjesec mart, koja se podnosila do 10. aprila ove godine.

Tako su ugostitelji u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM, što je za pet miliona KM više u odnosu na mart 2018., dok su u aprilu prijavili 42 miliona KM, što je za sedam miliona KM više u odnosu na april 2018..

Na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mjesec mart 2019. godine porasla za čak 45 posto u odnosu na mart 2018., dok je obaveza za uplatu PDV-a ove grupacije u aprilu 2019. bila za 30 posto veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u aprilu 2018..

Nakon najave i pokretanja pojačanih kontrola, u prethodna tri mjeseca 82 obveznika u BiH koja se bave ugostiteljstvom dobrovoljno su se prijavila i registrovala u sistem PDV-a.

U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a. Uvidom u izvještaje sa fiskalnih kasa utvrđeno je da su ovi obveznici u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika.

Iz UIO podsjećaju da zakonski prag za ulazak u sistem PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjem nivou.

Inspektori UIO će u julu i augustu ove godine i dalje vršiti pojačane kontrole ugostitelja u BiH, a po završetku kontrola bit će prestavljeni i rezltati naknadno utvrđenih obaveza koje ova grupa obveznika nije prijavila i uplatila sama, već će to biti utvrđeno u kontrolama.

UIO poziva sve obveznike, pa tako i ugostitelje, da se obrate Upravi za bilo kakvo pojašnjenje zakonskih propisa putem e-mail adrese: info@uino.gov.ba ili putem telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197 i 051/335-182.

Biznis.ba / FENA