BiH

Naredne sedmice počinju radovi na Prvoj transverzali Sarajevo - Vogošća

Autor: Biznis.ba
Naredne sedmice počinju radovi na Prvoj transverzali Sarajevo - Vogošća
Selmir Kovač iz Direkcije za puteve KS, direktor građevinske firme "Hering d.o.o." Ladislav Bevanda, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić obratili su se novinarima povodom potpisivanja građevinske dokumentacije koja najavljuje skorašnji početak radova na prvoj dionici Prve transverzale.

"Jedan od osnovnih zadataka koji sam dobio kada sam preuzeo premijersku funkciju bila je izgradnja tunela Prenj. Ja sam na samom startu rekao da ako slučajno ne započnemo radove na ovom tunelu, da ćemo sigurno raditi na izgradnji tunela na Kobiljoj Glavi čime ćemo pokrenuti radove na Prvoj transverzali. O njoj se decenijama govori i konačno smo dočekali trenutak početka njene izgradnje. Mašine su već na terenu i očekujemo početak radova iduće sedmice, a glavni finansijer radova za narednu godinu bit će kredit EBRD-a", rekao je premijer KS Adem Zolj.

Osim premijera, prisutnim se obratio i Mujo Fišo ispred Ministarstva saobraćaja KS koji također nije krio zadovoljstvo zbog pokretanja priče o Prvoj transverzali s mrtve tačke.

"Ovo je bitan projekt koji je Ministarstvo saobraćaja KS skupa s Vladom KS usvojilo, budžetiralo i obezbijedilo sredstva za narednu godinu. Važno je istaći da ovaj projekt nije bitan samo za Sarajevo, bitan je i za Zeničko-dobojski kanton, Tuzlanski kanton iz razloga što veliki broj vozila dolazi u Sarajevo upravo iz tih kantona. Radovi počinju naredne sedmice i očekujemo pripreme za izgradnju tunela u vogošćanskom naselju Hotonj čija će izgradnja koštati oko 38 miliona eura. Posebno se zahvaljujem Zavodu za izgradnju KS i načelnicima općina Centar i Vogošća koji su konstantno radili na ovom projektu", ističe ministar saobraćaja KS Mujo Fišo.

"Vogošćani dugi niz godina čekaju na početak izgradnje kvalitetne primarne saobraćajnice. Ja sam gotovo osam godina načelnik Općine Vogošća i do ovog trenutka sam održao više od stotinu sastanaka s građanima tokom kojih sam upravo sa svojim sugrađanima razgovarao o Prvoj transverzali. Ovaj projekt donosi kako saobraćajne tako i razvojne dobrobiti stanovnicima Vogošće. Svakako da će biti manje saobraćajne gužve i da će protok vozila biti dosta olakšan, ali je izgradnja Prve transverzale također i generator rapidnog razvoja Vogošće u svakom smislu. Također, Prva transverzala će značiti i ogromno povećanje broja stanovnika u općini kojom rukovodim", naveo je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Biznis.ba / Klix.ba