BiH

Nastaviti reforme i suradnju s MMF-om nakon formiranja vlasti

Autor: Biznis.ba
Nastaviti reforme i suradnju s MMF-om nakon formiranja vlasti
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda ocijenio je danas na sastanku sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem da je nužno nastaviti započete ekonomske reforme nakon formiranja vlasti.

Bevanda je naglasio da je u Ministarstvu financija i trezora BiH okončan posao na izradi Nacrta proračuna institucija BiH unatoč izbornoj godini te će biti upućen u proceduru Vijeću ministara BiH.

- Prva godina nakon izbora je prilika za razvoj BiH, a to se odnosi i na suradnju s MMF-om. To je najpovoljnije razdoblje za donošenje kvalitetnih i reformskih odluka - naglasio je Bevanda.

Tijekom razgovora naglašeno je da je Fiskalno vijeće usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH u idućoj godini, ali da su zahvatanja od indirektnih poreza ostala ista, odnosno 750 milijuna KM.

Sugovornici su se složili da razgovore o budućoj suradnji institucija BiH i MMF-a treba nastaviti nakon formiranja vlasti.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Ministarstva financija BiH.

Biznis.ba / FENA