BiH

National Geographic svrstao Mostar u top turističke destinacije svijeta

Autor: Biznis.ba
National Geographic svrstao Mostar u top turističke destinacije svijeta

Mostar se ponovo našao na listi top turističkih destinacija, i to ponovo na stranicama uglednog magazina National Geographic.

Prošle godine magazin National Geographic objavio je listu 25 evropskih gradova ikona za koje svojim čitaocima poručuju da ih moraju obavezno posjetiti. Na listi se i tada našao Mostar, koji je rangiran na 18. mjestu popularnog National Geographica.

Ovaj put predložili su svojim čitaocima listu "Najboljih putovanja u 2020. godini" rasporedivši destinacije u više kategorija, kulturne, posjete gradovima, putovanja prirodom, te najbolje među avanturističkim destinacijama širom svijeta.

Mostar je svrstan je u kategoriji top gradova zajedno s italijanskom Parmom, Telčom u Češkoj, Philadelphijom u SAD-u, te Pueblom u Mexicu.

"Best Trips naša je godišnja lista gdje ići, štA znati i kako vidjeti svijet u nadolazećoj godini. Kako bismo sastavili listu, radili smo s urednicima National Geographica širom svijeta, kao i s fotografima, piscima, istraživačima i strastvenim ljubiteljima putovanja", kazao je George Stone, izvršni urednik sekcije za putovanja ovog magazina.

National Geographic navodi da je Mostar dom čuvenom Starom mostu.

"Djelimično uništen tokom bosanskog rata historijom bogati Mostar još uvijek nosi rane iz prošlosti. Brojne zgrade u Starom gradu, razvijenom kao osmansko pogranično mjesto u 15. stoljeću, obnovljene su ili ponovo izgrađene u 25 godina otkako je Daytonski mirovni sporazum uspostavio relativni mir na zapadnom Balkanu. Protumarajte naokolo i proći ćete pored tek obnovljenih apartmana uz zgrade s rupama od metaka. Lokalni i međunarodni umjetnici redovno ukrašavaju napuštene građevine slikovitim muralima. Mostarska najupečatljivija slika mira je Stari most iz 16. stoljeća, obnovljen 2004. godine", stoji u pratećem tekstu o Mostaru na portalu National Geographica.

Biznis.ba