Nedeljko Elek

Neće biti isključen gas Sarajevu, sastanak poslije praznika

Autor: Biznis.ba
Neće biti isključen gas Sarajevu, sastanak poslije praznika
Ilustracija

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i direktor preduzeća Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, nakon današnjeg razgovora, dogovorili su neće doći do prekida isporuke prirodnog gasa na magistralnom gasovodu u vlasništvu Sarajevo-gasa.

- Ostaje obaveza da, nakon novogodišnjeg praznika, bude organizovan sastanak i da bude potpisan novi ugovor o transportu prirodnog gasa za 2024. godinu između Sarajevo-gasa i Energoinvesta - saopćeno je iz preduzeća Sarajevo-gas.

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek oglasio se na društvenim mrežama.

- Upravo me zvao predsjednik RS Dodik. Uvažavajući predsjednikov zahtjev, preduzeće Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva neće sutra isključiti gas komšijama. Srećnu Novu godinu Sarajlijama želimo uz ruski gas od predsjednika Dodika i kolektiva iz Istočnog Sarajeva - napisao je Elek.

Elek je ranije rekao da Sarajevo-gas Istočno Sarajevo ima zakonsku obavezu da sa 31. decembrom, pošto nema potpisan ugovor sa sarajevskom firmom Energoinvest, prekine sa isporukama gasa.

On je istakao da je Sarajevo-gas od oktobra upozoravao kolege iz Energoinvesta na ovu situaciju, da su ih zvali na sastanke, slali veliki broj dopisa, kako bi bio riješen ovaj problem.

Prema njegovim riječima, predlagali su čak i potpisivanje trogodišnjeg ugovora.