BiH

Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet BPK Goražde

Autor: Biznis.ba
Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet BPK Goražde
Bogata prirodna i kulturno-historijska baština resursi su koji imaju neprocjenjivu vrijednost i potencijal za razvoj turizma na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Nažalost, bogatstvo kojim je priroda obdarila ovaj dio BiH je vrlo malo iskorišteno, iako u njemu leži šansa za prosperitet ovog kantona.

U Turističkoj zajednici BPK Goražde ističu da u trenutnoj turističkoj ponudi BPK-a nedostaju kvalitetniji sadržaji koji bi omogućili duži boravak gostiju. Direktor TZ-a Edin Kunovac u razgovoru za Fenu pojašnjava da se dosadašnja turistička kretanja svode na izletnički ili vikend boravak, bez obzira o kojem periodu u godini se radi.

- Možemo zaključiti da nedostaje boravišni turizam koji je prijeko potreban ukoliko želimo ozbiljnije da se bavimo ovom djelatnošću. Za moje shvatanje turistička sezona treba da traje 365 dana i svi pravni subjekti koji se opredjeljuju za bavljenje ovom djelatnošću trebali bi da u svojoj ponudi nude sadržaje sa kojima bi imali goste tokom cijele godine. Samo će u tim okolnostima ostvariti veći profit i razvoj ove visoko profitabilne djelatnosti – ocjenjuje Kunovac uz napomenu da su pravnim subjektima potrebni menadžeri i kvalitetan servis te drugo osoblje koje će uticati na kvalitet usluge a time i na pozitivnija turistička kretanja.

Prema podacima sa kojima raspolaže Turistička zajednica, u proteklih devet mjeseci registrovano  je 1.867 dolazaka, dok je u istom periodu ostvareno 3.851 noćenje domaćih i stranih turista, a najviše dolazaka i noćenja zabilježeno je u gradu Goražde.

- Najveći broj dolazaka i noćenja uz domaće turiste, ostvarili su državljani iz Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske,Turske i Holandije. Ovi podaci prikupljeni su na osnovu uplate boravišne takse i dostavljenih podataka knjigovodstvenih biroa koji su angažovani od strane pravnih lica koja se bave pružanjem usluga smještaja u hotelima, motelima, pansionima i turističkim naseljima.  Uzimajući u obzir broj smještajnih kapaciteta moramo konstatovati da je njihova popunjenost u toku godine veoma slaba. Znači i sa postojećim smještajnim kapacitetima mogli bi prihvatiti znatno veći broj turista ako su podaci o prijavi gostiju koji se dostavljaju Turističkoj zajednici BPK Goražde, vjerodostojni – dodaje Kunovac.

Sudeći po dosadašnjim iskustvima  sa gostima koji posjećuju ovaj dio BiH, najviše interesovanja pokazuju za splavarenje, obilazak kulturno-historijskih znamenitosti, pasivni odmor - opuštanje, posjete različitim manifestacijama, uživanje u prirodnim ljepotama ali i domaće i internacionalne specijalitete. Ovaj dio BiH idealan je za  sportski ribolov na rijekama Drini i Prači, planinarenje, lov i druge oblike turističkih sadržaja.

- Splavarenje Drinom od Ustikoline do Goražda je jedinstvena svjetska atrakcija a putovanje splavom uzbudljiva  i nezaboravna avantura. Ovaj turistički proizvod neophodno je nadograđivati da bi bio iskorišen u svom punom kapacitetu. Nažalost, Drina kao resurs je ipak nedovoljno iskorištena u oblasti turizma. Nismo uspjeli urediti ni jedno kupalište, šetalište ili zelenu površinu koja bi svojom atraktivnošu privlačila još veći broj turista, a mogućnosti su ogromne. Gostima koji dolaze na splavarenje ili je njihov  motiv neki drugi od selektivnih oblika turizma, predlažemo da posjete sve tri lokalne zajednice i njihovu okolinu gdje su se hiljadama godina susretale različite kulture, civilizacije i religije o čemu svjedoče  brojni spomenici, arheološki lokaliteti i mnogi drugi artefakti koji svjedoče o prošlim vremenima. Najveći potencijal za unaprijeđenje turističke ponude je Ada Ustikolina koja raspolaže bungalovima na obali Drine, restoranom I sportskim terenima za odbojku I mali fudbal što uz brdski biciklizam I ribolov čini idealno mjesto za odmor u netaknutoj prirodi.  Posebno atraktivan je lovno-turistički kompleks Bijele vode tako da svima  koji žele mir, slušati cvrkut ptica, ugodan smještaj, kušati specijalitete domaće kuhinje i niz drugih sadržaja tokom cijele godine, sa zadovoljstvom preporučujemo Bijele vode – precizira on.

Turistima koji posjećuju Grad Goražde u Turističkoj zajednici preporučuju obilazak džamije Kajserije, “Mosta ispod mosta” – simbola otpora Goraždana, kao i izletišta “Rorovi” s kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu. Nekropola stećaka Goršić polje nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nedaleko od samog centra grada u mjestu Donja Sopotnica uz magistralnu cestu Goražde – Višegrad, smještena je  Crkva sv. Georgija.

Po ocjeni direktora Turističke zajednice BPK Goražde, pored ideja kojih, kako kaže,  ne nedostaje, za poboljšanje turističke ponude I unaprijeđenje ove oblasti u BPK Goražde neophodno je donošenje odgovarajućih propisa ali i veća finansijska podrška u budžetima.

- Neophodno je donošenje Zakona o turizmu BPK Goražde te uspostavljanje javno-privatnog partnerstva čime bi se stvorili infrastrukturni preduslovi razvoja. Izradom analize konkurencije dobili smo smjernice za uspješno pozicioniranje BPK na turističkom tržištu, a pokazalo se da je najbrži rastući segment turističke potražnje onaj koji traži aktivne oblike odmora. U skladu s trendovima razvija se avanturistički turizam koji uključuje ekstremne sportove poput planinarenja, brdskog biciklizma, raftinga i splavarenja, a neophodno je i značajnije investiranje u planinski I seoski turizam. Međutim, imajući u vidu dosadašnja postignuća u tom smislu, evidentno je da grad, općine i BPK Goražde nisu u mogućnosti sami finansirati infrastrukturni razvoj nekih od selektivnih oblika turizma koji bi potencijalno mogli doprinijeti značajnom poboljšanju u ovoj oblasti na području BPK Goražde. Uz zapošljavanje kompetentnih kadrova  i malo više zalaganja svih nas, mogli bi  da dostignemo i najrazvijenije turističke regije u Bosni i Hercegovini – zaključuje direktor Turističke zajednice BPK Goražde.

Biznis.ba / FENA