BiH

Nelson: USAID će narednih pet godina za turizam u BiH donirati 20 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Nelson: USAID će narednih pet godina za turizam u BiH donirati 20 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države (SAD) će putem USAID-a sektoru turizma u BiH, u narednih pet godina donirati 20 miliona KM, istakao je to Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, na jednoj od konferencija u Sarajevu koja je bila posvećena ovom sektoru.

Nelson je istakao da turizam može biti top sektor u Bosni i Hercegovini, međutim, postavio je pitanje kako zapravo doći do takvog rezultata.

“Utjecaj pandemije osjetio se širom svijeta, a sektor turizma pretrpio je veliki udar. BiH je pretrpjela posljedice obustavljanja putovanja na globalnom nivou, broj inostranih posjeta pao je za 83 posto u 2020. u odnosu na 2019. godinu. To je uzrokovalo i masovna otpuštanja u sektoru ugostiteljstva i turizma”, kazao je Nelson.

USAID sa parnerima radi na pomoći u turističkom sektoru

USAID se, dodaje, već angažovao te vrijedno radi sa domaćim partnerima na popravljanju situacije u ovom sektoru.

“Kako bi se na odgovarajući način i marketinški plasirale informacije o atraktivnosti ove zemlje i na taj način pomoglo ovom sektoru. USAID već godinama u saradnji sa UNDP promoviše Via Dinaricu jednu od najboljih turističkih lokacija. Isto tako BiH ima priliku napredovati i dobiti međunarodne certifikate za postizanje odgovarajućih standarda pogotovo kada je u pitanju higijena. Radi se na tome i BiH je već dobila neki certifikat koji potvrđuje da će za turiste u ovoj zemlji biti ispoštovane odgovarajuće mjere i standardi u smislu higijene”, pojasnio je Nelson.

Međutim, tvrdi da je potrebno još mnogo toga uraditi. Naveo je podatak da je Svjetski ekonomski forum BiH rangirao na 105. od 143 mjesta prema njihovom indeksu konkurentnosti u sektoru putovanja i turizma.

“Tako da je ostalo još mnogo toga kako bi se proširila ponuda i omogućilo bolje rangiranje BiH. Da bi se sve to postiglo, potrebne su i odgovarajuće politike u ovoj oblasti. USAID radi zajedno sa predstavnicima vlada kako oba entiteta tako i Brčko Distrikta kao i sa relevantnim predstavnicima privatnog sektora koji se bave ovom granom kako bi se osiguralo da li su politike koje su donesene. usklađene i zadovoljavajuće za sve. Ovo sve radimo sa Evropskom unijom kako bi se omogućilo da je sve što se dešava ovdje sveobuhvatno i obuhvata kompletnu reviziju ovog sektora kako bi se zadovoljili svi potrebni standardi na evropskom nivou. Kako bi se maksimalno iskoristio turizam, USAID je pokrenuo novi program gdje će u narednih pet godina biti investirano 20 miliona dolara”, istakao je.

Đapo istakla da je zajednička saradnja ključna

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma je navela da je turizam za BiH iznimno važan.

“Mi kao Vlada FBiH smo pomogli u nekoliko sektora poput bankarskog koji je ponudio moratorij za sve subjekte i imao je posebnu liniju za sve subjekte iz turističko-ugostiteljskog sektora. Vlada FBiH je finansirala doprinose i plate u turističkom sektoru, a kasnije smo sa uredbom sa 30 miliona KM pomogli sve naše hotele, agencije i turističke vodiče na način da su svi sredstava dobili u zavisnosti od toga koliko su poreza uplaćivali u 2019. godini”, navela je Đapo.

Shodno tome, kako je dodala, turistički i privredni subjekti su se održali na nogama, međutim, sada je važno utvrditi u kojem smjeru turizam ide.

“Na koji način da pomognemo da dođe do ubrzanog razvoja, odnosno, oživljavanja turizma. Naravno, sve će to opet zavisiti od pandemije i novih vrsta virusa koji se pojavljuju, a u svakom slučaju i od aktivnosti Vlada entiteta i državnog nivoa koje su iznimno važne. Potrebna nam je brža koordinacija prilikom odlučivanja o otvaranju granica i sl. ili o popuštanju određenih uslova za turiste koji mogu ući u BiH. Morat ćemo raditi i na zajedničkoj promociji kako bismo imali što veći broj turista”, poručila je Đapo.

Biznis.ba / N1