BiH

Nenadić za Biznis.ba: Zakon o PDV dokaz kako poslovna zajednica ujedinjuje BiH

Autor: Biznis.ba
Nenadić za Biznis.ba: Zakon o PDV dokaz kako poslovna zajednica ujedinjuje BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Srpske demokratske stranke Mladen Bosić i Darko Babalj, razmatrati u skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Predloženim zakonom o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost predviđeno je da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10-og u mjesecu kao što je sada slučaj. Također, izmjene Zakona o PDV-u predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju s postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Predlagači su ovaj zakon uputili u proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku, međutim, tokom rasprave su ipak odlučili da ga predlože po skraćenom postupku.

Predsjednik UPBIH Mario Nenadić za Biznis.ba kaže da za poslodavce ovo znači pojednostavljenje procedura, a za dio poslodavaca to bi značilo izuzimanje obaveze podnošenja prijave po osnovu PDV-a.

- Veliki je stres i pritisak poslodavcima bila obaveza prijavljivanje do 10-og u mjesecu. Vraćanje u skraćeni postupak znači da ćemo moći djelovati amandmanski. Jako je važno da su podršku ovom zakonu zajednički dali poslodavci iz Federacije i BIH. Ovo je dokaz kako poslovna zajednica i poslovni interesi mogu ujedinjavati Bosnu i Hrecegovinu, naveo je Nenadić za Biznis.ba.

(Biznis.ba)