BiH

Nenadić: Zašto nam ne vjeruju bh. vlasti, ako nam vjeruju Amerikanci!?

Autor: Biznis.ba
Nenadić: Zašto nam ne vjeruju bh. vlasti, ako nam vjeruju Amerikanci!?

Američki State Department objavio je izvještaj o investicijskoj klimi u Bosni i Hercegovini u kojem je upozorio na kompliciran i nesiguran sistem.

U izvještaju se još navodi i da privatni sektor u BiH nosi težak teret nameta.

Kako je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić rekao za Vijesti.ba Udruženje poslodavaca FBiH je imalo priliku, kao i javnost čitati zadnji izvještaj State Departmenta.

- Ono što mi iz Udruženja možemo reći, da je zaista potvrđeno kroz ovaj izvještaj svaka riječ kojim mi mjesecima ponavljamo. Mi upozoravamo domaće vlasti na svim nivoima i dajemo konkretne prijedloge za njihovo rješavanje. Prije par dana Parlament FBiH je odbio već po četvrti put da uvrsti, prijedloge rješenja za donošenje novih Zakona o porezima i doprinosima. Sada o tome govori i državna američka administracija, koja kaže da je to veliki propust i šteta. I da naše vlasti moraju brže reagirati, na ove probleme, kaže Nenadić.

Dodaje da ono što smo vidjeli u tim izvještajima oslikava realno stanje u Bosni i Hercegovini.

- To jeste da je u izvještaju jasno izjavljeno pred kolikim pritiscima su naši poslodavci, koliko su složeni zakonski okviri i netransparentnost procedura. I o 500 državnih preduzeća i koliko ta činjenica otežava funkcioniranje realnog sektora, u smislu privatnih privrednih društava. Ono o čemu mi govorimo, a također je napisano u izvještaju, jeste i to da nije adekvatan odnos države prema poslodavcima. Kako opterećenja od 70% i više na neto plate, zaista jesu ozbiljno opterećenje svima u Federaciji BiH. Kako smo u tom pogledu, neusklađeni sa RS i kako su nam opterećenja veća, pojašnjava Nenadić izvještaj State Departmenta.

On također ukazuje na to da se govori o poslovanju i u okruženju korupcije, političkog utjecaja, poslovanju koje nije praćeno odgovarajućim podsticajima od države.

- Sve u svemu, velika je šteta što imamo priliku čitati jedan ovakav izvještaj. Jer znamo koliko se izvještaji od State Departmenta u poslovnoj zajednici, bilo gdje u svijetu čitaju. Pogotovo kada se razmišlja o ulaganju u određene zemlje, kaže on.

Nenadić  iskreno priznanje da je Udruženje poslodavaca svjesno da je svaka riječ koja je napisana u izvještaju State Departmenta tačna.

- A sa druge strane mi nismo sretni zbog toga što takve poruke idu prema stranim investitorima i drugima koji planiraju ili već posluju u Bosni i Hercegovini, kaže.

On naglašava da u svim izvještajima State Departmenta i drugih zemalja o stanju u BiH govori o tome koliki je problem neadekvatnog odnosa prema radnoj snazi, nepostojanje radne snage i nepostojanje određenih strateških rješenja u tom pravu.

- Međutim jasno je potvrđeno sa najvišeg nivoa američke administracije da stanje u Bosni i Hercegovini nije dobro, nije stimulativno za razvoj i strana ulaganja u narednom periodu. Očekuju od vlasti brže reakcije na zahtjeve Udruženja poslodavaca, čak je Udruženje direktno spomenuto, govori on.

Nenadić postavlja i zanimljivo pitanje

- Nije nam jasno zašto nam ne vjeruju domaće vlasti, ako nam vjeruje američka administracija?

Na kraju, Nenadić naglašava da očekuje da će ove poruke američke administracije otvoriti oči našim vlastima i da će shvatiti da pod hitno moramo rješavati nagomilane probleme u poslovanju u realnom sektoru u FBiH.

Biznis.ba