trajat će 21 mjesec

Neum: Potpisan sporazum za provedbu projekta obuke za zapošljavanje u turizmu

Autor: Biznis.ba
Neum: Potpisan sporazum za provedbu projekta obuke za zapošljavanje u turizmu
Foto: Fena

Projekt “Obuke za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini”, koji realizira Lokalno partnerstvo Neum, Stolac i Ravno predstavljen je u utorak u Neumu, a za cilj ima smanjenje broja nezaposlenih koji su prijavljeni u Službama za zapošljavanje te će direktno doprinijeti aktivaciji i zapošljavanju određenog broja osoba s evidencije Službi za zapošljavanje.

Također, u sklopu ovog događaja potpisan je Sporazum o partnerstvu za provedbu projekta, gdje je vodeći partner Općina Neum s partnerima Općina Ravno, Grad Stolac, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, Hotel Villa Nova d.o.o. Neum, Srednja škola Stolac, Srednja škola Neum i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar. Projekt ispred Općine Neum potpisao je načelnik Dragan Jurković.

Projekt traje 21 mjesec, od juna 2024. godine do marta 2026. godine. Ukupna vrijednost projekta je 210,462 eura, a iznos grant sredstava Evropske unije je 166,140 eura.

Inače, spomenuti projekt će omogućiti obuku i prekvalifikaciju minimalno 60 osoba za zanimanja kuhar, konobar i sobarica, razvoj i akreditaciju tri nova programa obuke za zanimanja kuhar, konobar i sobarica, podršku kroz obuke iz poduzetništva za minimalno 40 osoba, uz dodatno mentorstvo za razvoj vlastitih mikro i malih poduzeća za 10 poduzeća.

Također, omogućit će zapošljavanje minimalno 40 obučenih osoba u partnerskim firmama projekta i drugim kompanijama u okruženju.

Kroz provođenje navedenih aktivnosti, projekt će uspostaviti efikasan mehanizam lokalnog partnerstva za zapošljavanje, certifikaciju tri programa obuke (zanimanja kuhar, konobar i sobarica) radi osposobljavanje nezaposlenih za potrebe sektora turizma i budućeg samozapošljavanja.

Projekt je nazočnima predstavio direktor Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH Mostar Ivica Sivrić, a o važnosti ovog projekta za lokalne zajednice govorili su načelnik Neuma Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Načelnik Jurković je tom prigodom kazao kako je spomenuti projekt iznimno važan za sve, a na poseban način za Neum kojemu je turizam primarna djelatnost, prenosi Fena.

''Posljednjih godina se suočavamo s problematikom nedostatka radne snage, ali i nedostatka djece koje se odlučuju upisati Srednju školu s ovim zanimanjima. Ja se nadam kako će ovaj projekt doprinijeti da se ovaj negativan trend zaustavi. Tu su i predstavnici škole ali i privatnog ugostiteljskog sektora i vjerujem da uz zajedničke napore možemo napraviti iskorak i imati sutra dobre i kvalitetno obučene radnike koji će imati posao u Neumu i ostalim lokalnim zajednicama koje su partneri'', rekao je u svom obraćanju načelnik Jurković.

Inače, Lokalno partnerstvo Neum, Stolac i Ravno je jedno od 26 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje — Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira sa šest miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, priopćila je Općina Neum.