BiH

Nezavisni blok: Novac od akciza na duhan usmjeriti prema fondovima solidarnosti

Autor: Biznis.ba
Nezavisni blok: Novac od akciza na duhan usmjeriti prema fondovima solidarnosti

Nezavisni blok uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o akcizama Bosne i Hercegovine kojim je zatraženo da se sredstva prikupljena od akciza na duhan namjenski usmjere na entitetske fondove solidarnosti za liječenje teških oboljenja.

Kako su iz te političke stranke pojasnili danas na pres-konferenciji u Sarajevu često se naglašava da nema dovoljno novca za liječenje, ali u posljednjih deset godina od akciza na duhan prikupljene su 6,4 milijarde KM.

Član Predsjedništva Nezavisnog bloka Faruk Hadžić upozorio je da su ta sredstva nenamjenski potrošena kroz budžete, a poražavajućim je nazvao činjenicu da zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini nije dobio ništa od tog novca.

- Želja nam je da se pet posto od ukupno prikupljenog novca od akciza na duhan i duhanske proizvode usmjeri prema fondovima solidarnosti što je oko 45 miliona KM godišnje, imajući u vidu činjenicu da je u 2018. godini prikupljeno oko 850 miliona KM po ovom osnovu - dodao je Hadžić.

Napomenuo je i to da se svake godine sve više novca prikuplja na osnovu tih akciza, što bi značilo da će se svake godine sve više novca usmjeravati prema fondovima solidarnosti.

Istaknuo je i da ta inicijativa ne može biti ustavno osporena jer će sredstva biti raspoređena na fond solidarnosti u Federacije BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

Izmjene Zakona već je zatražila poslanica Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aida Baručija, koja je danas kazala da ne vidi niti jedan razlog zašto ovakvo nešto ne bi bilo prihvaćeno od ostalih bh. poslanika.

Biznis.ba / FENA