BiH

Foto: Otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj, obratio se Nikšić

Autor: Biznis.ba

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvovao je danas ceremoniji svečanog otvaranja 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj - BiH 2023.

Centralna tema ovogodišnjeg Sajma, koji se održava od 27. do 30. septembra u susjednoj općini Doboj Jug na oko 20.000 kvadrata sajamskog prostora su “Obnovljivi izvori energije - energetska efikasnost”. Ove godine zemlja partner Sajma je Mađarska, a grad partner Živinice. Organizator ove manifestacije, koja će ugostiti oko 500 izlagača iz 16 država Evrope i svijeta, je Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj.

Nikšić se zahvalio Mađarskoj na prihvatanju da bude zemlja partner Sajma.

-  Ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja – istakao je premijer Nikšić.

Čestitajući na organizaciji Sajma, federalni premijer je kazao da je ovim događajem Općina Tešanj pokazala zrelost i najavio da će naredni, 18. međunarodni sajam, biti i dodatni veliki iskorak.

Nikšić je iskazao zadovoljstvo što je već dogovorena posjeta jedne delegacije poslovne zajednice BiH Mađarskoj, te izrazio očekivanje da će ovogodišni Sajam biti dodatna prilika i podstrek da se uspostave nove međusobne privredne saradnje.

- Učešće 502 izlagača i više od 2.200 privrednika na ovom sajmu potvrđuje sav poduzetnički duh koji ima privreda Tešnja. Želim izlagačima da se osjećaju ugodno u Tešnju, našim gostima izvan Bosne i Hercegovine da se osjećaju ugodno u Bosni i Hercegovini. I želim da svi shvate da regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative - kazao je Nikšić.

U sklopu agende 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj planirano je održavanje nekoliko panela, a Vlada Federacije BiH uz partnerstvo i finansijski je podržala održavanje Sajma, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Biznis.ba / FENA)