Zadovoljni saradnjom

Nikšić s delegacijom MMF-a razgovarao o rastu plate i online fiskalizaciji

Autor: Biznis.ba
Nikšić s delegacijom MMF-a razgovarao o rastu plate i online fiskalizaciji
Nikšić s delegacijom MMF-a

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) danas je razgovarao s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju su predvodili šefica Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini Alina Iancu i rezidentni predstavnik Misije Andreas Tudyk.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, razgovarali su o fiskalnoj održivosti, pristupanju Evopskoj uniji te reformskim prioritetima i saradnji s MMF-om. MMF-u su, kako su naveli, s pažnjom su predstavljene poduzete mjere i planirane reforme, a razgovaralo se i o fiskalnoj reformi.

Kako je objašnjeno, ova reforma ima za cilj rasterećenje privrede i omogućavanje većih plata radnicima, a u paketu s njom je i online fiskalizacija kojom bi se trebala povećati naplata prihoda i smanjiti siva ekonomija.

Tokom razgovora o periodu pristupanja Uniji, premijer Nikšić je istakao prilike koje taj put otvara građanima Bosne i Hercegovine, naročito u ekonomskom smislu. Sagovornici su tokom susreta izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom i budućom saradnjom.

Prije sastanka s premijerom Nikšićem, delegacija MMF-a je razgovarala i s entitetskim dopremijerom i ministrom finansija Tonijem Kraljevićem (HDZ), a svoju posjetu Bosni i Hercegovini delegacija planira završiti naredne sedmice, saopćili su iz Vlade FBiH.