BiH

Nimalo lijepe vijesti: Svima onima koji su sada u kreditima, kamatna stopa će porasti

Autor: Biznis.ba
Nimalo lijepe vijesti: Svima onima koji su sada u kreditima, kamatna stopa će porasti

Građani naše zemlje uskoro će se suočiti s još jednom recesijom, upozorenja su brojnih ekonomskih stručnjaka na osnovu posljednjih podataka Agencije za statistiku BiH.

Postoje rješenja

Ekonomski analitičari navode kako su dostupni podaci za izvoz i uvoz lošiji nego ikad te da je izvoz manji za skoro 230 miliona maraka. Tvrde, međutim, kako postoje rješenja za izlazak iz krize, samo ih je potrebno primijeniti.

Željko Šain, ekonomski analitičar, kazao je u izjavi za “Avaz” kako smatra da recesija još nije nastupila, ali da je na samim vratima.

- Recesija se mjeri kad je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizvoda. Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara, onda ćemo sigurno ući u recesioni period - kazao je Šain.

Dodaje da ovim naša zemlja gubi motivaciju i organizaciju, ali i međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada.

Promjenljiva kamata

- Ako u narednih 15 dana ne formiramo Vijeće ministara i Federalnu vladu, sigurno ćemo ući u recesiju. To će biti dalekosežan problem za privredni razvoj i društvenu stabilnost BiH - ističe Šain.

Bruto društveni proizvod (BDP) BiH u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 2,2 posto, a radi se o najmanjem rastu od 2015. godine. Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti sa promjenljivom kamatom, izloženost kućanstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva.

Na to je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH. Stručnjaci su podijeljeni u prognozama, jedni predviđaju rast kamatnih stopa, drugi odgovaraju da se pad nastavlja najmanje naredne dvije godine.

- Poskupjet će nam krediti. Svima onima koji su sada u kreditima, kamatna stopa će porasti. Privreda će da ispašta zato što se najviše finansira iz sredstava komercijalnih banaka - kazao je konsultantski stručnjak Senad Hoermann.

Niz faktora igra ulogu   

Dio stručne javnosti smatra kako je ovakav trend izuzetno opasan. Recesija koju bi svi mogli u pravom smislu osjetiti, mogla bi stići do 2021. godine, a ulogu ne igra samo BDP nego još i niz faktora.

Biznis.ba / Avaz