BiH

Ništa od novca MMF-a do 2019?!

Autor: Biznis.ba
Ništa od novca MMF-a do 2019?!
Novac od proširenog aranžmana Bosne i Hercegovine sa Međunarodnom monetarnim fondom i dalje je na čekanju. Tranša od 150 miliona maraka koja je trebalo da bude isplaćena još u junu ove godine, tada je obustavljena, a sve su prilike da od tog novca neće biti ništa do početka 2019. godine.

Novac od MMF-a i dalje je na čekanju, a tako će biti i u narednim mjesecima. Tranša je prvo bila obustavljena u junu ove godine zbog potrebe da MMF izvrši nove analize povećanja plata u javnom i privatnom sektoru u Republici Srpskoj i beneficija za veterane u Federaciji. Kako je BN televiziji potvrđeno u MMF-u pregovori su opet obustavljeni i biće ponovo aktivirani tek nakon formiranja vlada u Srpskoj i Federaciji.

Da li će Republika Srpska moži da preživi bez novca MMF-a, za sada nema komentara zvaničnika, jer nakon održanih izbora, Vlada Željke Cvijanović funkcioniše u tehničkom mandatu. Ministar finansija Republike Srpske je ranije poručio da novca iz ovog aranžmana za sada neće biti, ali da budžet nije ugrožen.

Ekonomisti međutim upozoravaju da je već početkom godine koja je izborna bilo jasno da neće biti realizacije programa. Novac od kredita MMF-a je neophodan Republici Srpskoj i ko god bude premijer i ministar finansija, ranije ispostavljeni zahtjevi MMF-a će ga čekati.

Dosadašnji način konstatnog zaduživanja, bez značajnijeg rasta bruto-domaćeg proizvoda, kaže ekonomista Zoran Pavlović, jasno pokazuje da će pregovori sa MMF-om biti sve teži, bez obzira ko bude sjedio na pozicijama premijera i ministara finansija u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Biznis.ba / BN