BiH

Njemački investitori ne odustaju od BiH: I u lošem poslovnom okruženju naprave dobar rezultat

Autor: Biznis.ba
Njemački investitori ne odustaju od BiH: I u lošem poslovnom okruženju naprave dobar rezultat

Većina njemačkih investitora i domaćih preduzeća koja su poslovno orijentisana prema najjačoj evropskoj ekonomiji nezadovoljna je privrednom situacijom u BiH, a dvije trećine njih smatra kako će se ona pogoršati. Samo pet odsto ispitanih privrednika ocijenilo je privrednu situaciju u zemlji kao dobru.

Ipak, i pored pesimizma u pogledu privrednog ambijenta, očekuju bolje poslovne rezultate te najavljuju i nove investicije, kroz koje će se doći do novog zapošljavanja.

Pokazalo je to istraživanje među članovima njemačko-bosanskohercegovačkog privrednog udruženja "Wirtschaftsverein BiH" i drugim stranim investitorima u BiH o trenutnoj privrednoj situaciji i investicijskoj klimi u zemlji, a koje je sprovelo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK) i juče predstavilo u Sarajevu.

Ukupno 80 odsto ispitanika u tekućoj godini očekuje bolji poslovni razvoj vlastite kompanije nego u prethodnoj, a ostatak polazi od toga da će situacija u vlastitoj kompaniji ostati nepromijenjena. Nijedna kompanija ne očekuje pogoršanje vlastitog poslovnog razvoja.

S ovim rezultatom korespondiraju i očekivanja u vezi s razvojem prometa pa 83 odsto kompanija očekuje povećanje, 16 odsto njih smatra da će razvoj prometa ostati nepromijenjen, dok samo jedan odsto očekuje smanjenje. Izvoz i dalje zauzima važno mjesto u poslovanju ovih kompanija pa 63 odsto njih očekuje da će on rasti, što je najbolji rezultat od kada se istraživanje sprovodi u BiH.

Kao i u prethodnoj godini, pozitivne prognoze se ogledaju i u trendu zapošljavanja u ovim kompanijama. Tako 72 odsto ispitanika planira povećati broj radnika, a zbirno gledano 99 odsto svih računa da će povećati ili zadržati isti broj zaposlenih.

Privrednici pozitivno razmišljaju i kada su investicije u pitanju, a 62 odsto ispitanika planira da ih poveća. Najveće strahove imaju zbog nedostatka radne snage, koja je prouzrokovana neadekvatnim obrazovnim sistemom i migracijama. Samo 27 odsto ispitanih smatra da bh. obrazovni sistem može pokriti potrebe za stručnom radnom snagom u dovoljnoj mjeri.

"Iz ovoga možemo zaključiti da su neophodne ciljane reforme obrazovnog sistema, ali da one moraju uslijediti što prije, kako bi se spriječio odlazak još većeg broja ljudi, a naročito mladih", ocjenjuju u Predstavništvu njemačke privrede u BiH (AHK).

Sanjin Purgić iz ovog predstavnišva kazao je kako se iz navedenih rezultata može zaključiti da uprkos lošoj poslovnoj klimi kompanije sve više stvaraju i razvijaju svoj mikrosvijet, koji prilagođavaju zahtjevnim inostranim tržištima i tako postaju i ostaju konkurentni.

Snježana Kopruner, predsjednica Udruženja "Wirtschaftsverein BiH" i direktorica kompanije GS Tvornica mašina Travnik, kaže kako ne postoji zainteresovanost politike da se izvrši reforma obrazovanja.

"Postoje projekti koji su izuzetno uspješni u različitim kantonima, no to nije sistem već projekat, a projekat završi. Mi smo u vlastitoj kompaniji napravili prostorije, učionice za obrazovanje i uspješno je, jer vidimo kako ta djeca razmišljaju, a naša djeca su izuzetno dobra", kazala je ona.

Glavni partneri

Njemačka ostaje glavni trgovinski partner BiH s ukupnom robnom razmjenom od 3,7 milijarde KM. Izvoz u Njemačku je porastao 7,9%, a uvoz 5,2%. Taj trend je nastavljen i u 2018. godini, tako da je u periodu od januara do septembra 2018. godine izvoz u Njemačku porastao 10% u poređenju s istim periodom prošle godine, dok je za isti period uvoz iz Njemačke porastao 9,7%.

Biznis.ba / NN