BiH

Nova odluka: Na otpremnicama za robu iz BiH i Srbije treba stajati "Republika Kosovo"

Autor: Biznis.ba
Nova odluka: Na otpremnicama za robu iz BiH i Srbije treba stajati "Republika Kosovo"
Nova odluka Vlade Kosova o povećanju taksi za 100 posto za robu iz Srbije i BiH o carinskim procedurama nalaže da na računu, odnosno otpremnicama za ovu robu mora stajati "Republika Kosovo”.

Glasnogovornik Carine Kosova Adriatik Stavileci je kazao kako su na samom početku primjene ovih mjera zabilježeni i slučajevi gdje je carina prihvatila robu na kojoj je pisalo samo "Kosovo" ili je naveden grad.

"Na osnovu nove odluke Vlade u otpremnici treba da piše 'Republika Kosovo'", kazao je glasnogovornik Carine Kosova.

Na pitanje je li isto pravilo važi i za robu iz zemalja regije i ako se po evropskoj nomenklaturi izvoz robe označava s XK Kosovo, Stavileci kaže da kod i adresa nemaju isto značenje.

"XK je kod ili broj za statističku vrijednost koji se pojavljuje u svim podacima svih carina na svijetu, tj. Internacionalne trgovine, koristi se taj kod, dok je adresa druga stvar, ali ne mogu sa sigurnošću da vam kažem važi li to i za robu iz Srbije i BiH", kazao je on za RTK2.

Stavileci je naglasio da je zbog uvođenja taksi smanjen uvoz robe iz Srbije i BiH.

"Od uvođenja ove odluke zabilježili smo da su samo dva kamiona ušla, jedan iz Srbije i jedan iz BiH. Oni su platili ovu taksu od 100 posto", rekao je Stavileci, ističući da odluka Vlade ne pogađa robu koja se iz Srbije, preko Kosova, prevozi u Albaniju i Makedoniju.

"Imamo i robu koja dolazi iz EU na Kosovo, iz Makedonije preko Kosova za Srbiju, ni ta roba nije obuhvaćena Vladinom odlukom", dodao je on.

Ono što jedna osoba može da prenese i što ne podliježe carinskoj kontroli, to su stvari za osobnu upotrebu u iznosu od 175 eura, rekao je Stavileci.

Biznis.ba / FENA