BiH

Novalić: Cilj u ovom mandatu je da najniža penzija pređe 400 KM

Autor: Biznis.ba
Novalić: Cilj u ovom mandatu je da najniža penzija pređe 400 KM
Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu usvojila odluku o povećanju iznosa najniže penzije za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine. Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Premijer Fadil Novalić rekao je da je današnja sjednica bila kratka, ali sadržajna, u novom okruženju, odnosno sa usvojenim budžetom za 2019. godinu.

''Glavne tačke bile su odluka o povećanju najnižih penzija. Očito je da koristimo vrlo dobar zakon o penzionom sistemu, koji smo usvojili, te koristimo posljedice ekonomskog rasta kako bismo sve to mogli servisirati, kako smo to obećali'', kazao je Novalić, te dodao:

"U ovoj godini ćemo povećati penzije dva puta po 11 maraka. Cilj je da u ovom mandatu minimalna penzija pređe 400 KM. Novi zakon kaže da se penzioni fond seli na trezor, tako da je nebitno kakvi su prihodi. Penzija se kreće s rastom BDP-a, odnosno penzije će se dizati ukoliko bude rastao BDP", kazao je Novalić.

Kao drugu značajnu tačku izdvojio je da su finalizovani odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

''Tu vrlo važnu tačku stavili smo iza sebe, bez nekih velikih trauma i problema. Sljedeće sedmice odgovorni su operativni i spremni da budu pretadi u EU'', najavio je federalni premijer.

Na dnevnom redu današnja sjednice Vlade FBiH bio je i Prijedlog mišljenja o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, na prijedlog koalicije DF-GS.

''Konstatovali smo da je prijedlog u ovakvoj formi neizvodiv i da je potrebno pristupiti racionalnoj izradi zakona o demobilisanim borcima, bez pritiska koji deformiše to pitanje'', naglasio je Novalić.

Odluku o povećanju minimalne penzije komentarisali su i Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, te direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

Ministar Vesko Drljača podsjetio je da Zakon o PIO-u propisuje da Vlada FBiH, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, može posebnom odlukom utvrditi vanredno povećanje iznosa najnižih penzija.

''Ova odluka predstavlja kontinuitet brige Vlade, resornog Ministarstva i Federalnog zavoda PIO prema penzionerima koji su najugroženija kategorija. Ona predstavlja samo jedan korak koji mi preduzimamo'', rekao je Drljača.

On je dodao da se 15. aprila vrši usklađivanje svih penzija izuzev najviših.

''Očekujemo da će u nekom narednom periodu, vrlo brzo, doći do još jednog povećanja'', poručio je resorni ministar.

Kako je rekao, na osnovu informacija i analiza Federalnog zavoda PIO, utvrđeno je da postoji pozitivno finansijsko stanje u ovom zavodu, te da se očekuje nastavak pozitivnih kretanja.
''U informaciji Zavoda PIO, konstatovano je i da su obezbjeđena sredstva za povećanje najnižih penzija i da na godišnjem nivou to treba da iznosi oko 25 miliona KM. Ovo povećanje obuhvaćeno je i Finansijskim planom Zavoda PIO za 2019. godinu, te se predlaže njeno povećanje. Imajući u vidu sve ovo, te činjenicu da je usvojen budžet i Finansijski plan Zavoda, kao i BDP koji je utvrđen, Ministarstvo je pripremilo nacrt odluke o povećanju, koja je danas usvojena na Vladi'', rekao je Drljača.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić rekao je da će obračun biti izvršen i za januarsku i za februarsku penziju.

''Time je obuhvaćeno oko 198.000 penzionera. Ovo je pozitivna posljedica novog zakona, gdje se postepeno popravljaju nepravde između minimalnih i ostalih penzija. Stvari se kreću u tom pravcu“, kazao je Krnjić.

On je precizirao da će minimalna penzija sa povećanjem od 3,2 posto iznositi 359,20 KM, a nakon usklađivanja svih penzija osim najvećih, ona će porasti na 371 KM.

''Takođe, nove penzije će biti usklađivane prema posrastu plata i tu se očekuje oko 3,5 posto povećanje. Stvari se kreću u dobrom pravcu, a to je posljedica reformisanog sistema i novog zakona'', naveo je Krnjić.

Biznis.ba / Vijesti.ba