BiH

Novalić: Doveli smo Željeznice FBiH na prag pozitivnog poslovanja

Autor: Biznis.ba
Novalić: Doveli smo Željeznice FBiH na prag pozitivnog poslovanja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji s Upravom Željeznica Federacije BiH uspjela je riješite brojne probleme ovog preduzeća, a federalni premijer Fadil Novalić ističe da je napredak već vidljiv.

- Sinhroniziranim radom od samog početka mandata, sa Upravom Željeznica FBiH koju predvodi direktor Enis Džafić, uspjeli smo riješiti brojne, do tada nagomilane probleme - kazao je premijer Novalić u izjavi za Fenu te dodao da su željeznice u svim zemljama vrlo važan dio saobraćajne infrastrukture.

Jedan od najznačajnijih koraka je, smatra Novalić, što su Željeznice na početku 2017. godine, nakon više od 20 godina, počele redovno uplaćivati poreze i ostale doprinose za sve uposlenike.

- Vlada je riješila problem firme Revom Dobošnica čime je omogućeno da Željeznice same remontuju svoje vagone, što do tada nije bio slučaj - ističe Novalić.

Osim toga, podsjeća da je riješen višegodišnji sudski spor sa firmom Končar Zagreb, tako da su sve lokomotive vraćene u Federaciju BiH.

- Pušteni su u rad talgo vozovi koji su više od deset godina 'ležali' van upotrebe, dok su se u isto vrijeme plaćani kreditni anuiteti - naveo je Novalić.

Također, premijer je podsjetio da je nakon elektrifikacije unske pruge nedavno otvorena i stalna linija Sarajevo-Bihać.

- Očekujemo stavljanje u pogon i niskopodnih vozova. U toku je postavljanje optičkog kabla na relaciji Sarajevo - Čapljina. U ovom periodu uspjeli smo smanjiti negativan finansijski rezultat i uvesti Željeznice na prag pozitivnog poslovanja. Vratili smo 100 miliona KM obaveza iz ranijeg perioda i uredno izmirili tekuće obaveze - istakao je Novalić.

S obzirom na to da Željeznice prevoze 20 posto tereta iznad evropskog prosjeka po kilometru pruge, što je potvrdila i Svjetska banka, Novalić je najavio da će Vlada FBiH u narednom periodu značajnije pomoći ovu kompaniju ulaganjem u željezničku infrastrukturu da bi se osigurao nesmetan prijevoz roba i putnika u BiH.

- Od deset najvećih kompanija u BiH po pitanju uvoza i izvoza njih osam isključivo svoje robe prevoze željeznicama - naglasio je Novalić.

Biznis.ba / FENA