BiH

Novalić i Koč razgovarali o ekonomskim temama

Autor: Biznis.ba
Novalić i Koč razgovarali o ekonomskim temama
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koča koji mu je predstavio Sevgin Gungor, nedavno imenovanu za trgovinskog atašea pri turskom diplomatskom predstavništvu u Sarajevu.

Uz konstataciju da su odnosi dviju prijateljskih zemalja na izuzetno visokom nivou i da su u stalnom usponu, te da još ima prostora za njihovo unapređenje, najviše pažnje tokom susreta posvećeno je ekonomskim temama.

Koč je iznio određene probleme s kojom se susreću velike kompanije koje su u turskom vlasništvu kao što su Natron Hayat d.o.o. Maglaj i Sisecam Soda Lukavac d.o.o.

Riječ je o teškoćama s kojima se maglajska tvornica susreće pri nabavci drvnih sortimenata neophodnih za proizvodnju.

Novalić je istakao da je gospodarenje šumama u nadležnosti kantonalnih vlasti i da se s višeg nivoa jedino može insistirati na produženju važenja zabrane izvoza trupaca, u dogovoru s vlastima Republike Srpske, putem Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o Sisecamu, istaknuti su određeni problemi vezani za korištenje ljudskih resursa i pitanje transporta sirovina i proizvoda željeznicom, o čemu će biti napravljena podrobnija analiza u saradnji sa Željeznicama Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA