Projekti

Nove poslovne zone u Livnu: Prodaje se građevinsko zemljište

Autor: Biznis.ba
Nove poslovne zone u Livnu: Prodaje se građevinsko zemljište
Foto: FENA

Nizom projekata, privrednih, turističkih ali i socijalnih - Grad Livno nastoji dati zamah razvoju i jačanju standarda te demografskoj obnovi.

Milion i po maraka protekle godine uloženo je u uređenje nove poslovne zone Rasadnik.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić navodi kako se radi o ukupno 36 parcela te da je interes velik.

"Poslovna zona nalazi se na izlazu Livna prema Splitu i prodaje se oko 100 hiljada metara kvadratnih građevinskih zemljišta. Više od 10 poslovnih zona prodalo se većinom našim domaćim privrednicima, ali ima i stranih investitora. Tu smo poslali poruku s Gradskog vijeća kada smo potencijalne investitore oslobodili naknade za uređenje građevinskog zemljišta, što nije mali iznos", kazao je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Zona je dio Strategije 2023.-2027. kojoj je cilj kroz jačanje privrede poboljšati uvjete života. Već se naziru dvije nove proizvodne hale u zoni, u toku su radovi na podizanju konstrukcija. U isto vrijeme grad uređuje pristupnu cestu te će osigurati svu nužnu infrastrukturu.

Planirano je i pokretanje Razvojne agencije Grada Livna čija će osnovna zadaća biti razvoj poduzetništva, kroz pripremu i provedbu razvojnih projekata.

"Uvjeren sam da ćemo na takav način brže i jače pokrenuti našu privredu. Ne, tu su nam potrebni naši privrednici jer je razvoj privrede bez njih nezamisliv. Moramo zajednički raditi s ciljem stvaranja uvjeta poželjnih za ulaganje", zaključio je livanjski gradonačelnik.

Jačanjem privrede zaustaviti problem iseljavanja

Značajna grana privrede u livanjskom kraju je poljoprivreda na koju se vraća fokus kroz Strategiju razvoja do 2027.godine

"Tako smo donijeli odluku o mjerama podrške poljoprivrednicima, ruralnom razvoju, mjerama podrške poduzetništvu i obrtu. Sufinansiramo proljetnu i jesenju sjetvu. Prošle godine smo nažalost imali u dva navrata proglašenje elementarne nepogode što zbog tuče što zbog poplava i kroz taj dio smo našli sredstva u budžetu da u stopostotnom iznosu nadoknadimo nanesenu štetu", pojasnio je gradonačelnik.

Istakao je dobru saradnju s proizvođačima livanjskog sira i s pčelarima, a za potrebe poljoprivrednika izgrađen je i poljoprivredni centar.

"Riječ je o višenamjenskim prostorijama za organsku proizvodnju. Također su tu i prostorije za rashladne komore za bobičasto voće koje su u završnoj fazi uređenja. Otvaranjem poljoprivrednog centra izravnu korist ima oko 150 porodičnih poljoprivrednih biznisa, a sve s ciljem privrednog razvoja Livna. Ranije smo u tom kompleksu otvorili zadrugu za proizvođače autohtonog livanjskog sira i za pčelare, proizvođače meda", istakao je Čondrić.

Nada se kako će mjere utjecati na zaustavljanje iseljavanja, a potom i na poticaj povratka Livnjaka u rodni kraj. Takvih primjera kaže već ima.

"Nije to nešto značajno, ali imamo primjere porodica koje se vraćaju ovdje i žele pokrenuti svoje biznise, žele odgajati djecu u mirnijoj i slobodnoj sredini. To je ono što nas veseli i sve naše aktivnosti koje radimo upravo usmjeravamo u tom demografskom smjeru i zadržavanju naših ljudi", kazao je Čondrić.

U tu svrhu je i pomoć Grada porodicama pri kupovini prve nekretnine. U 2023. godini dodijeljeno je 15 subvencija u iznosu do 6.500 maraka, ovisno o kvadraturi stana. U budžetu za ovu godinu planirano je 200 hiljada maraka te bi se projekat trebao nastaviti.

Porodicama sa djecom svakako je pozitivna vijest da je u planu izgradnja i novog Gradskog vrtića.

"U potpunosti ga finansiramo. Grad Livno ima i četiri privatna vrtića koje dijelom sufinanciramo iz budžetskih sredstava. Također, ulažemo u infrastrukturu osnovnih škola, finansiramo u potpunosti školski prijevoz , a u pripremi su i nove odluke za sufinansiranje prijevoza studenata s područja Livna", kazao je Čondrić.

U ovogodišnjem budžetu 100 hiljada maraka je izdvojeno i za asistente djece s poteškoćama u razvoju.

Turizam u zamahu

U Strategiji razvoja Livna je i ruralni turizam, a nedavno je otvorena i prva biciklistička staza.

"Grad Livno je prepoznao projekt Tehnološkog parka ''Linnovate'' za uređenje i markaciju biciklističkih staza. Kroz taj projekt uređene su četiri biciklističke staze na području Livna, ukupne dužine 100 kilometara i to je nešto što vidimo kao jedan segment turizma zbog prelijepe prirode i ambijenta", pojašnjava gradonačelnik Čondrić.

Navodi kako planine, veliko Livanjsko polje, tri rijeke i jezera čine veliki turistički potencijal. Ispod planine Cincar je i blizu 800 divljih konja, koji predstavljaju problem kada se govori o prometu, ali u isto vrijeme i potencijalnu turistički atrakciju.

"To još uvijek nije uređeno na način da se zna kako gospodariti s tim ali smo održali niz sastanaka i u saradnji s višim razinama vlasti želimo doći do pravnih akata kroz koje ćemo moći djelovati", istakao je Čondrić.

S Cestama Federacije Grad Livno traži načine sprječavanja izlaska konja na magistralnu cestu, što predstavlja sigurnosni problem u prometu. U isto vrijeme konje se nastoji zaštititi te očuvati, što bi se kroz turizam trebalo urediti.

Tu važnu ulogu igra i buduća Turistička zajednica, na čijem se osnivanju trenutno radi.