BiH

Nura Eston: Rođena u Torontu, radi na privlačenju investitora u BiH

Autor: Biznis.ba
Nura Eston: Rođena u Torontu, radi na privlačenju investitora u BiH

Nura Eston je rođena u Kanadi prije nešto manje od 30 godina. Njeni roditelji, porijeklom iz BiH, preselili su se na američki kontinent u šezdesetim godinama. Danas radi kao marketinški konsultant za velike međunarodne kompanije. Iako nema neke snažnije veze sa BiH, pa čak ni državljanstvo, Nura je prava Bosanka i Hercegovka koja osjeća BiH kao svoju domovinu. Prije desetak godina jedna posjeta domovini njenih roditelja, inspirisala ju je na veće uključivanje i podršku radu na promociji BiH u Torontu.

"Nisam odrasla u bosanskohercegovačkoj zajednici u Torontu. Moja veza sa BiH se gradi sa posjetom 2003. godine, kada sam osjetila vezu sa ljudima i zemljom. Odmah nakon tog putovanja počela sam počela sve više učiti o kulturi, muzici, jeziku s kojim sam povezana po porijeklu", priča nam Nura.

"Izazova je mnogo. Kao i u našoj zemlji, i sama dijasporska zajednica je sklona podjelama, najčešće po religijskim linijama. Nekad je teško naći relevantnu publiku, okupiti ljude oko pozitivnih inicijativa i ciljeva. Saradnja naše zajednice u Torontu je dosta limitirana, veoma rijetko se povezujemo na nivou profesionalne saradnje, već se više teži druženjima unutar već poznatih krugova", dodaje Nura.

Nura Eston se povezala sa udruženjem "Restart" još 2016. godine, kada je po prvi put pokrenuta inicijativa koja bi se fokusirala više na poslovno povezivanje bosanskohercegovačke dijaspore, da bi u 2017. u Torontu organizirala događaj biznis umrežavanja. "Nekad se čini da našu dijasporu možete okupiti samo na koncertu, ali mi smo pokušali nešto drugačije", pojašnjava nam Nura.

Sa svojom sestrom Amandom, Nura radi na organizaciji okupljanja žena iz naše dijaspore, sa preko 300 učesnica na posljednjem događaju. Sa porastom broja obrazovanih žena u našoj zajednici, Nura smatra da je potrebno njihovo veće uključivanje u razgovore u izazovima bosanskohercegovačke dijaspore. "Naša generacija nam često poručuje - i mi imamo nešto vrijedno za reći", kaže Nura, smatrajući da su mladi i žene najčešće izostavljeni iz diskusije o 'teškim temama'.

"Prostora za saradnju ima. Svake godine imamo neke nove pozitivne inicijative, poput BiH Diasporic Conference, koja se održava jednom godišnje u nekom od gradova Sjeverne Amerike. Veliki posao radimo sa Bosnian-American Professionals Association. U obje inicijative žene imaju važnu ulogu i to je iskorak u odnosu na stare prakse."

Sa udruženjem "Restart" te USAID Projektom "Diaspora Invest" bosanskohercegovačka dijaspora će se u okviru događaja ovog augusta okupiti u Sarajevu, s ciljem da nastave raditi na povezivanju biznis inicijativa, investitora i novih razvojnih projekata. Nura Eston i ove godine svoju podršku pruža kroz rad sa zajednicama u Kanadi. "Svaki član naše dijaspore ima različita očekivanja. Neko Bosnu i Hercegovinu vidi kao dobro mjesto za odmor, drugi razmišljaju o promjenama političkog sistema. Za mene je važno da počnemo okupljati ljude, i za početak, to možemo uraditi na temi koja nas sve povezuje - ekonomski razvoj i smanjenje nezaposlenosti", poručuje.

Nura Eston svoje volonterske sate provodi razgovarajući sa ljudima koji su zainteresovani za investicije u Bosni i Hercegovini. Poručuje im da je sada vrijeme za investiranje u Bosnu i Hercegovinu. "Imamo obrazovane i kvalifikovane kadrove koji čekaju pravu priliku. Govorim im da mogu uštediti svoj novac pokretanjem posla u BiH, bez da izgube na kvalitete proizvoda i usluga. Možemo zajedno napraviti pozitivan iskorak u BiH. Zbog toga je važno da na tom putu radimo sa poduzetnicima i širimo dobre priče o njihovom uspjehu", zaključuje Eston.

Biznis.ba