brčko distrikt

Objavljena preliminarna lista o zapošljavanju 25 pripravnika u privredi

Autor: Biznis.ba
Objavljena preliminarna lista o zapošljavanju 25 pripravnika u privredi
Foto: Arhiv

Objavljena je preliminarna lista od 25 kandidata za zapošljavanje pripravnika u javnom i realnom sektoru na području Brčko distrikta u 2024. godini - navode iz Zavoda za zapošljavanje Distrikta.

- Program je koncipiran od Odjeljenja za privredni razvoj sport i kulturu Vlade Brčko distrikta i na osnovu grant sredstava koja su izdvojena u budžetu Brčko distrikta od milion KM, javni poziv je koncipiran i objavljen. Ukupan iznos je bio dostatan za finansiranje 41 pripravnika na bazi bruto plate od 2.032,52 KM po jednom zaposlenom licu. Prijavila su se ukupno 32 poslodavca zainteresovana za zapošljavanje jednog ili više pripravnika - rekao je šef Sektora za posredovanje u zapošljavanju Admir Galijatović.

Prema njegovim riječima, zapošljavanje jednog ili više pripravnika ovisi o tome koliko poslodavac ima ukupno zaposlenih radnika.

Poslodavci koji imaju devet zaposlenih osoba mogli su potraživati jednog pripravnika, a oni koji zapošljavaju od 10 do 49 zaposlenih mogli su potraživati dva pripravnika, dok oni koji zapošljavaju 50 i više radnika mogli su potraživati tri pripravnika, prenosi Fena.

- Preliminarna lista je objavljena 27. septembra i podržano je 25 pripravnika koji će biti zaposleni u preduzećima s područja Distrikta, dok sedam prijava ne ispunjavaju uslove po javnom pozivu - dodao je Galijatović.

On kaže da su poslodavci mogli aplicirati za lica s visokom stručnom spremom koja nemaju radnog staža ili radnog iskustva i koja imaju minimalno 180 ECTS bodova.