FGU

Obradović: Modernizacija zemljišne administracije u FBiH uz kredit Svjetske banke

Autor: Biznis.ba
Obradović: Modernizacija zemljišne administracije u FBiH uz kredit Svjetske banke
Foto: Biznis.ba

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove od naredne godine upravljat će projektom na osnovu kojeg će se modernizirati i unaprijediti tačnost i dostupnost podataka u sektoru Zemljišne administracije u Federaciji BiH, a svi korisnici imat će i podatke o procijenjenoj vrijednosti nekretnina.

- Kredit u iznosu 23,1 miliona eura za realizaciju ovog projekta geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina (Geospatial Infrastructure and Valuation Enhancement, GIVE project) odobrio je Odbor izvršnih direktora Svjetske banke – potvrdio je za Fenu direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Svrha projekta GIVE je prevladavanje ključnih izazova u Zemljišnoj administraciji u Federaciji BiH, a tri su mu glavna cilja: unapređenje infrastrukture za geoprostorne podatke (IPP FBiH,), zatim ažuriranje podataka katastra i zemljišne knjige u Federaciji BiH, te prikupljanje podataka o nekretninama i razrada metodologije za uspostavu sistema procijene vrijednosti nekretnina.

- Sa ovim projektom u Federaciji BiH očekujemo da se unaprijedi poslovni ambijent, kao i da se donesu politike prostornog planiranja temeljene na podacima te unaprijedi procjena klimatskih rizika – što je važno za izgradnju održivije i bolje budućnosti za sve građane Federacije. Projekt predstavlja priliku za unapređenje podataka, usluga, ali i samog sistema zemljišne administracije na dobrobit velikog broja korisnika. Početak implementacije projekta očekuje se u prvoj polovini 2025. godine, po okončanju procesa ratifikacije međunarodno potpisanih sporazuma – ističe Obradović.

Uz sve podatke o nekretninama koje se pružaju na digitalnim katastarskim planovima, zahvaljujući ovom projektu svi korisnici imati će i podatke o procijenjenoj vrijednosti nekretnina, prenosi Fena.

- To je posebno važno za potencijalne investitore koji će na taj način imati brze i cjelovite informacije i o građevinskom zemljištu ali i drugim nekretninama za njih interestantnih. Bankarskom sistemu će biti olakšani procesi hipotekarskih kredita a i drugi sektori, kao što su socijalni i porezni sektor imati će ogromne koristi od ovih podataka – naglasio je Obradović.

On je početkom mjeseca bio gost na Konferenciji o zemljištu koju je organizirala Svjetska banka u Washingtonu. Tom prilikom razgovarano je o ključnim pitanjima vezanim za zemljište, klimatske promjene, ljudska prava i smanjenje siromaštva.

- Zaključeno je da zbog velikih razlika u životnim situacijama u svijetu, potrebno uložiti više napora kako bi se osigurala kvaliteta sustava registracija nekretnina koji promoviraju zemljišna prava, odnosno koji bi omogućili učinkovitu zemljišnu administraciju na globalnom nivou. Predanost stvaranju otpornih i pravednih okvira upravljanja zemljištem nadilazi i granice i generacije. Kroz saradnju, inovacije i predanost možemo iskovati put prema svjetlijoj budućnosti za sve. To je predanost budućim generacijama, osiguravajući da naslijede svijet u kojem se poštuju prava na zemlju i održivost okoliša ima prioritet - rekao je u razgovoru za Fenu direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.