omiljena ljetna destinacija

Očekuje se rekordna turistička sezona u Hercegovini

Autor: Biznis.ba
Očekuje se rekordna turistička sezona u Hercegovini
Foto: Arhiv


Turistička sezona u Bosni i Hercegovini, prema podacima, mogla bi postaviti nove rekorde.

Posebno je to vidljivo u Hercegovini, koja već bilježi gužve na popularnim turističkim destinacijama. I pravila nema. Našu zemlju posjećuju turisti iz svih krajeva svijeta. Doprinijela je tome i nedavna odluka o novim cijenama boravišnih taksi za određene općine i gradove, a sve s ciljem privlačenja gostiju i mimo ljetne sezone.

Hercegovina, kao mnogima omiljena ljetna destinacija, iz godine u godinu obara rekorde posjećenosti. Blizu je i more i planina, pa je gostima pružen veliki izbor aktivnosti. U prilog turističkim posjetama idu i nedavne odluke o cijenama boravišne takse koje je usvojila Vlada ovog kantona.

„Pod tim brojevima turista, odnosno po tom dijelu sezone je određena najviša boravišna taksa. Van te glavne sezone su određene manje boravišne takse koje se obračunavaju kako bi ljudi, odnosno privrednici u sektoru turizma mogli sniziti svoje cijene u odnosu na one koje su u glavnoj turističkoj sezoni, a kako bi privukli sve veći broj turista i van te glavne sezone“, objašnjava Emil Balavac, ministar turizma i zaštite okoliša HNK-a (SDP).

Pod ovom odlukom spadaju općine poput Neuma, Međugorja i slično jer se tu bilježe periodično dolasci gostiju, dok u Mostaru i još nekim općinama glavna sezona traje tokom cijele godine. Što potvrđuju i slike iz Stare jezgre Mostara, prenosi FTV.

Rekordnu sezonu očekuju i u Neumu. Podaci lokalne turističke zajednice ukazuju na odličnu predsezonu, zbog čega su očekivanja i za ove ljetne mjesece velika.

„Očekuje se, pogotovo u špici sezone, sedmom i osmom mjesecu, da će sve biti popunjeno, a i sama postsezona ima dobre rezervacije“, ističe Mato Matuško, predsjednik Turističke zajednice Neum.

Turističkom sezonom zadovoljni su i turistički radnici u Mostaru. Rezervacije pristižu sa svih strana, što utječe i na pojavu sve većeg broja turističkih vodiča u gradu. Amela Stovrag se u turizam uključila prije dvije godine i pored svog primarnog posla kao defektolog, sada provodi turiste, najčešće iz Latinske Amerike.

„Obično od Franjevačke crkve preko semafora na Bulevaru, Šemovca i kod Oskara ulazimo u Stari grad. Obilazimo Krivu ćupriju, Tabačicu, Stari most. Oni su oduševljeni, pogotovo kada su to hercegovačke ture i imaju prilike da vide Blagaj i Počitelj. Da zaista vide da smo zemlja bogata kulturom i historijskom“, kaže ona.

Odličnu sezonu najavljuju i ostala turistička mjesta u Hercegovini, a i broj putnika na mostarskom aerodromu, potvrđeno nam je, raste iz dana u dan. Posljednjih godina mnogo je ulagano i u seoski turizam, pa je zabilježena i sve veća potražnja za iznajmljivanjem smještaja van gradskih gužvi.