BiH

Od 1. juna za radnu vizu neće se priznavati OSD certifikat za njemački jezik

Autor: Biznis.ba
Od 1. juna za radnu vizu neće se priznavati OSD certifikat za njemački jezik

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann razgovarali su danas o nedavnoj objavi Ambasade da od 1. juna neće vrijediti OSD jezički certifikati u procesu izdavanja radnih viza.

Bandić je istakao da su u posljednje vrijeme dobili veliki broj upita kandidata o statusu OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika te da je istovremeno Ambasada SR Njemačke na svojoj internet stranici objavila odluku o prestanku važenja OSD certifikata o poznavanju njemačkog jezika.

Dodao je da trenutno u proceduri imaju oko 270 kandidata koji su prijave predali po važećoj proceduri te da mnogi od njih imaju OSD certifikat o poznavanju njemačkog jezika.

- Ukoliko oni svu proceduru u Njemačkoj završe do 1. juna, što je realno i za očekivati, oni će moći dobiti radnu vizu. Realno je očekivati da će svi kandidati koji do kraja marta predaju dokumente u Agenciju, do 1. juna uspjeti dobiti potrebne dokumente iz Njemačke i prije navedenog roka zakazati termin za vizu u Ambasadi SR Njemačke - kazao je.

Međutim, naglasio je da će svi kandidati koji u aprilu i naknadno budu predavali dokumente u Agenciju, biti informirani da vjerovatno neće moći do navedenog roka dobiti radnu vizu, te da će im biti potreban certifikat o poznavanju njemačkog jezika Goethe Instituta, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Biznis.ba / FENA